Factcheck: ‘Iedere hond is gevaarlijk voor een klein kind’

Factcheck: ‘Iedere hond is gevaarlijk voor een klein kind’

Hondentrainer Roy Cornelissen met puppy Lizzy

“Iedere hond is een potentieel gevaar voor kinderen tot 6 jaar”, zei advocaat Wendy van Egmond onlangs tijdens een radio-uitzending van De Nieuws BV. Van Egmond is de advocaat van de moeder van Robin, een kind dat op een leeftijd van 8 maanden dood werd gebeten door een herdershond. Upd8 News zoekt uit of deze claim gegrond is.

Auteur : Luuk Wolsink,

Het gevaar
“Bijna alle honden die thuis worden gehouden, zijn ongevaarlijk”, vertelt hondentrainer Roy Cornelissen van Hondensportvereniging De Liemers. “Aan de andere kant is er altijd een risico dat afhankelijk is van het ras en de opvoeding van de hond. Er zijn bijvoorbeeld 21 hoog-risicorassen in Nederland die bijvoorbeeld als vechthond gefokt zijn. Een hond wordt geboren met een scala aan signalen waarmee het dier aan kan geven of die iets niet leuk of prettig vindt. Denk hierbij aan hijgen, grommen of wegkijken. Wanneer iemand hier geen weet van heeft en het verkeerde doet, is de laatste waarschuwing bijten.

Kinderen weten vaak niet hoe ze met deze honden om moeten gaan. In uitzonderlijke situaties kan het daardoor zo zijn dat een hond bijvoorbeeld door een trauma geen signaal afgeeft en gelijk bijt. Dat is een van de gevaren wanneer een hond alleen is met een kind.”

Waar ligt de schuld?
Iaira Boissevain is advocaat met expertise in het dierenrecht. Boissevain ziet de laatste vijftien jaar dat de standaard qua selectie van het fokken en kruisen van de hondenrassen is verslechterd. De advocaat is van mening dat het toelaten van agressief gedrag bij vechthonden als normaal wordt gezien. “We zien nu dat daardoor de schade door honden toeneemt. De stelling dat iedere hond potentieel dodelijk is, is een belediging voor wat men de normale huishond noemt.”

In de Nederlandse wet is het niet onder controle houden van een gevaarlijk dier een overtreding en geen misdrijf. “In rechtszaken waar honden bij betrokken zijn wordt vaak erg mild geoordeeld en krijgt de agressor opnieuw de kans om schade te veroorzaken. In zware gevallen, zoals de dood van deze jongen, wordt misschien zelfs dood of zwaar lichamelijk letsel door schuld ten laste gelegd.  De rechter moet dan oordelen of de grootouders dit gedrag van hun Duitse herder hadden kunnen verwachten en of hen een strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt. Gezien de lankmoedigheid van justitie zal dit misschien niet zo zijn, maar geen enkele uitspraak is te voorspellen.

Preventie
“Mensen zijn niet verplicht om iets van honden te weten om een hond te kopen. Zeker bij de grote of risicovolle honden is het risico dan groter dat er een incident plaatsvindt. Fokkers zouden veel meer moeten selecteren en monitoren aan wie ze een hond verkopen.”  Cornelissen stelt dat het hebben van honden die in de hoog-risicogroep vallen niet verboden moet worden. “Het voorkomen van incidenten is belangrijker dan het verbieden van de honden. Je kunt incidenten niet voorkomen, maar wel inperken.”

Conclusie
Het statement van Wendy van Egmond is feitelijk juist. Bijna elke hond kan in theorie levensbedreigend zijn voor kinderen. Máár het gedrag van de hond is altijd een incident. De verantwoordelijkheid ligt bij de mens om dit soort ongelukken te voorkomen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.