FACTCHECK: ‘Meer vrouwen sterven aan hart- en vaatziekten, dan mannen’

FACTCHECK: ‘Meer vrouwen sterven aan hart- en vaatziekten, dan mannen’

Ter illustratie.

Op Internationale Vrouwendag maakt De Avondshow met Arjen Lubach een item over de Mannenwereld. Eindredacteur Janine Abbring zegt hierin: “De symptomen van een hartinfarct zijn anders bij vrouwen dan bij mannen. Hierdoor worden hart- en vaatziekten bij vrouwen minder snel herkend, waardoor zij er eerder aan overlijden dan mannen.” Of dit klopt? Dat leg ik voor aan Nelleke van der Houwen van de Hartstichting.

Door: Elisabeth van der Ploeg

“Het klopt dat er meer vrouwen aan hart- en vaatziekten sterven dan mannen”, zegt Van der Houwen. Ze is Adviseur Wetenschapsvoorlichting bij de Hartstichting, een organisatie die investeert in onderzoek en innovatie rond het hart. Uit de meest recente cijfers blijkt dat in 2020 18.411 vrouwen aan hartaandoeningen stierven, tegenover 18.168 mannen.

Er zitten wel wat haken en ogen aan de uitspraak van Lubach. Lachend zegt ze: “Ik heb nog nooit gehoord dat de symptomen van een hartinfarct anders zijn bij mannen en vrouwen.”

Duidelijke en minder duidelijke symptomen

Nog nooit gehoord dus. Het onderzoek waar Lubach naar refereert, is van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hierin wordt gesteld dat er tegenwoordig meer vrouwen aan hart- en vaatziekten sterven, omdat de eerste tekenen vaak niet worden herkend. Verder schrijft staat er in het onderzoek: “Pijn op de borst en steken in de bovenarm zijn bij mannen vaak het teken dat er iets mis is, bij vrouwen treden die signalen vaak niet eens op. Vrouwen hebben bijvoorbeeld last van moeheid, kortademigheid bij het sporten of pijn in de schouderbladen.”

“Het wordt te platgeslagen”, stelt Van der Houwen. “Je hebt een paar heel duidelijke symptomen die wijzen op een hartinfarct. Bij mannen én vrouwen is de meest voorkomende klacht pijn op de borst,” benadrukt de wetenschapsvoorlichter. “Je hebt ook wat minder duidelijke symptomen, bijvoorbeeld vermoeidheid of pijn tussen de schouderbladen. De ‘vage’ klachten komen vaker voor bij vrouwen. Wees er dus als man ook alert op.”

Stijver en stugger

Het journalistieke platform Pointer deed onlangs onderzoek naar de sekseverschillen binnen de gezondheidszorg. In hun documentaire ‘Ongelijkheid in de spreekkamer’ kwam het onderwerp hart- en vaatziekten bij vrouwen aan bod. Cardioloog Angela Maas van het Radboud Medisch Centrum Nijmegen vertelt hierin dat er een verschil zit in de wijze waarop de hartvaten van mannen en vrouwen verouderen. “Bij vrouwen wordt de spier stijver en stugger op oudere leeftijd. Bij mannen gaat hij eerder wat uitzakken.” Een belangrijk onderdeel om te benoemen, vertelt Van der Houwen.

“In het verleden is er weinig onderzoek gedaan naar vrouwenharten. In studies over hartinfarcten worden vaker jonge mannen gebruikt, omdat zij niet kampen met andere gezondheidsklachten. Mannen krijgen vaker op een jongere leeftijd een hartinfarct, dan vrouwen. Bij jonge mensen denken artsen eerder dat een man een hartinfarct heeft, dan een vrouw. Het kan zo zijn dat artsen de kans op hart- en vaatziekten bij vrouwen onderschatten. Vrouwen krijgen vaker een hartinfarct op latere leeftijd. Hoe ouder de vrouw is, hoe groter de kans dat zij met andere gezondheidsaandoeningen kampt”, vertelt Van der Houwen.

Conclusie

Al met al sterven er meer vrouwen aan hart- en vaatziekten dan mannen. Dat klopt dus. Maar vrouwen hebben niet per se andere symptomen dan mannen. Bij mannen én vrouwen is de meest voorkomende klacht pijn op de borst. De reden dat er meer vrouwen aan hart- en vaatziekten sterven, is omdat er in het verleden weinig onderzoek is gedaan naar vrouwenharten. Bij jong persoon denken artsen eerder dat een man een hartinfarct heeft, dan een vrouw. Zij onderschatten de kans op hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Over de auteur

Elisabeth van der Ploeg

Ik ben Elisabeth van der Ploeg (2002). Ik ben student journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht en half Nederlandse en Thaise afkomst. Ik werk momenteel als freelance journalist bij Indebuurt Arnhem. Daarnaast werk ik maandelijks mee aan het KSU-journaal. Dat is een jeugdjournaal dat maandelijks verspreid wordt over bijna alle Utrechtse basisscholen. Ik heb liefde voor filmproducties en schrijf graag. Maatschappelijke kwesties als racisme en maatschappelijke ongelijkheid daar liggen mijn interesses. Mijn carrière begint bij een stage bij de regionale krant de Gelderlander. Daarnaast heb ik korte tijd bij RTV Arnhem rond gesnuffeld. Benieuwd naar mijn producties? Bekijk de pagina artikelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.