Het effect van terugkerende dieren op de Nederlandse natuur

Het effect van terugkerende dieren op de Nederlandse natuur

De wolf, een van de terugkerende inheemse dieren

Inheemse dieren worden de laatste maanden gespot op plekken waar het lang niet voorkwam. Een voorbeeld hiervan is de aanwezigheid van wolven bij Nationaal Park De Hoge Veluwe. Is de aanwezigheid van deze dieren goed voor de Nederlandse natuur?

Auteur: Luuk Wolsink

Er zijn inheemse en uitheemse dieren in Nederland. Inheemse dieren komen op natuurlijke wijze in de natuur van Nederland terecht. Uitheemse dieren worden gezien als zogenaamde ‘exoten’. Deze ‘exoten’ zijn door toedoen van de mens in de natuur in Nederland terecht gekomen. Een voorbeeld hiervan zijn Siberische grondeekhoorns, die per toeval alleen in de omgeving van Tilburg leven. De laatste jaren zijn er een aantal inheemse dieren teruggekeerd in Nederland. Zo worden er wolven gesport in Gelderland, goudjakhalzen in Friesland en zeearenden in Flevoland.

Natuur

Doordat we in Nederland veel stedelijke gebieden hebben is het zo dat de Nederlandse natuurgebieden versnipperd en verspreid zijn over het hele land. Jeroen Helmer van ARK-natuurontwikkeling geeft aan dat we de natuur die we nu kennen moeten behouden “Door natuurverbindingen die door de mens gecreëerd worden, verbind je de natuurgebieden in Nederland met elkaar. Dit is nodig zodat de planten en dieren die hier zijn of hiernaartoe komen, genoeg ruimte hebben om te kunnen voortbestaan.”

Natuurnetwerk Nederland is sinds 2013 de naam van de op elkaar aangesloten natuurgebieden in Nederland. Deze natuurverbindingen worden beheerd door alle twaalf provincies. Binnen het Natuurnetwerk Nederland vallen de natuurgebieden zoals de Biesbosch, de Veluwe en de Loonse en Drunense duinen, maar ook alle grote wateren, denk hierbij aan de rivieren, het IJsselmeer gebied en de Noordzee.

Positief
Veel ecologen noemen de terugkeer van de inheemse dieren positief. Vooral de terugkeer van prooidieren wordt als een enorme boost van het ecosysteem in Nederland gezien. Helmer legt uit: “De Nederlandse natuur kent weinig prooidieren. Hierdoor kunnen populaties van bepaalde soorten dieren ongestoord groeien in aantallen. Daarom zijn er in Nederland ook jagers die deze aantallen beperken.” Door de terugkeer van deze prooidieren ontstaat er een nieuwe balans die goed is voor de biodiversiteit “Herten kunnen niet even gemakkelijk op open plekken gras eten en zullen zich dus anders gaan gedragen en daardoor meer natuurlijk gedrag vertonen”, aldus Helmer.

Tegengeluid
Niet al het geluid over de terugkeer van inheemse dieren is positief. Zo ook het geluid van Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Op de website van de stichting is te zien dat vermoedelijk een paar wolven een aantal dieren binnen het met hekken en wildroosters afgesloten park heeft aangevallen. In een statement laat de stichting weten dat: “Het Nationale Park De Hoge Veluwe pleit voor gecontroleerd beheer van de wolf in heel Nederland én voor het weren van de wolf uit het park zelf.”

De stichting is bang dat door de komst van de wolf in het park diersoorten zoals de moeflon, een klein soort schaap waarop de wolf jaagt, uit het park verdwijnen. Het risico bestaat dat bepaalde planten daarmee ook verdwijnen. Wolven zijn een bedreigde diersoort en mogen niet gestoord worden door op ze te jagen of de viervoeters te verjagen. Daardoor staat de stichting voor een lastig dilemma.

Boeren
Boerderijen liggen over het algemeen in een landelijk buitengebied waardoor de prooidieren steeds vaker door dit gebied trekt dan door stedelijk gebied. Boerderijen zijn de plekken waar de prooidieren de meeste overlast veroorzaken. Toch zijn de meningen bij boeren over de terugkomst van de roofdieren verdeeld. Ondanks dat de wolven en goudjakhalzen slachtoffers maken bij de boerderijdieren, is het voordeel van de aanwezigheid van roofdieren dat er minder overlast is van dieren zoals ratten, muizen en ganzen. Dit komt door de dreiging van roofvogels zoals de oehoe en de zeearend.

Klimaatverandering.
In de toekomst kunnen we steeds meer nieuwe of terugkerende inheemse soorten in de Nederlandse natuur verwachten. Zo constateert Helmer: “Door de klimaatverandering zullen verschillende diersoorten vaker voorkomen, hier zitten ook nieuwe diersoorten bij. Mijn ervaring is dat de dieren vanuit het zuiden steeds meer naar het noorden trekken. Elk jaar wordt die grens dertig tot veertig kilometer naar het noorden opgeschoven. Daarom is het ook zeer belangrijk dat we een goede verbinding van het zuiden naar het noorden hebben, zodat deze dieren op een natuurlijke manier naar ons land kunnen trekken.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.