De palmolie-industrie verwoest het Indonesische regenwoud: wat is het alternatief?

De palmolie-industrie verwoest het Indonesische regenwoud: wat is het alternatief?

Foto: Seshiekela Moerlie

Je staat er misschien niet bij stil als je door de supermarkt loopt, maar in bijna alle producten die je koopt, zit palmolie. Om plaats te maken voor palmolieplantages worden er in Indonesië miljoenen hectare regenwoud gekapt. Daarom bedacht de Roundtable for Sustainable Palm Oil (RSPO) een duurzaamheidskeurmerk. “We controleren of de biodiversiteit bewaard blijft tijdens de productie”, zegt Inke van der Sluijs,  Director Market Transformation.

Op dit moment is 20 procent van alle palmolie RSPO-gecertificeerd. Van der Sluijs vertelt dat ze hopen dat dit getal in de komende jaren nog veel verder zal stijgen. “Daar zijn we druk mee bezig, maar het is ook belangrijk dat de markt vraagt om duurzame palmolie. Bedrijven moeten bewuster worden van hun voetafdruk.”

Toch is er niet alleen maar lof voor de RSPO. Verschillende natuurorganisaties, waaronder Milieudefensie zijn kritisch. “Palmolie kán duurzaam zijn als het lokaal geproduceerd wordt, dus niet op zo’n grote schaal”, meldt Milieudefensie aan Upd8 News. “Ook hebben we veel boeren horen klagen over misstanden op RSPO-gecertificeerde plantages. Je kunt zo’n keurmerk wat ons betreft gewoon veel te makkelijk krijgen.”

Ook de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) neemt een strenge houding aan. “Er valt nog een hoop te verbeteren, maar het wordt goed in de gaten te houden”, zegt woordvoerder Heleen van den Hombergh.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.