Het effect van windparken op zee: ‘Er komen steeds meer windparken, daar komt een keer een knelpunt.’

Het effect van windparken op zee: ‘Er komen steeds meer windparken, daar komt een keer een knelpunt.’

Foto ter illustratie.

Windmolens op zee. Het kabinet trekt 1,7 miljard uit om het aantal windparken op de Noordzee te verdubbelen. Er worden drie nieuwe gebieden aangewezen voor de windturbines. Wat voor effect hebben windmolens op zee en op de natuur? Josien Steenbergen van de Wageningen Universiteit spreekt hierover.

Elisabeth van der Ploeg

“Er is niet één verhaal”, benadrukt Steenbergen aan het begin van ons gesprek. Steenbergen leidt het Off Shore Wind Onderzoeksdomein van de Wageningen Marine Research. Dat is een zijtak van de Wageningen Universiteit dat onder andere onderzoek doet naar windmolens op zee. Steenbergen heeft onderzoek gedaan naar de ecologische effecten van windturbines. “Er gebeurt heel veel op de Noordzee. De ene diersoort heeft echt last van de windmolens en voor de andere diersoort zijn windmolens juist heel erg gunstig. Het wordt er niet rustiger op.”

Flink last van de windmolens

“Je kan niet zeggen dat windparken niets doen voor de dieren”, zegt Steenbergen. Ze legt het uit aan de hand van een voorbeeld over vogels: “Je hebt drie typen vogels die op verschillende manieren reageren op de windparken. Grof gezegd heb je één vogel die zich niets van de windmolens aantrekt, de ander maakt gebruik van de windparken. Die vogels gaan daar heen en functioneren daar. Er zijn soorten die ernstige last ervaren van windmolens. Een voorbeeld is de vogelsoort jan-van-gent. Zij vermijden echt de windmolenparken”, vertelt Steenbergen. “Vooral gevoelige dieren hebben flink last van de windparken. Voorbeelden van dieren die last hebben van windmolens zijn vleermuizen, bruinvissen en zeehonden.”

Onder de zee

De positieve effecten zie je vooral onder water. In de omgeving van windmolens is er geen sleepnetvisserij mogelijk. Met sleepnetvisserij ga je met een tuig over de bodem van de zee heen. Je kan daarmee schade toe kan brengen aan verschillende diersoorten. “Een platte oester, die zal nooit tot rust komen in de Noordzee als er gevist wordt. Voor een soort, zoals de platte oester, biedt het overlevingskansen. Er zijn gebieden waar geen sleepnetvisserij is.” In het onderzoek van Steenbergen zag ze ook dat bepaalde vissoorten zich rond en onder de windturbines nestelen. “Kabeljauw en zeebaars zie je veel bij wrakken. Voor dit soort vissen is de omgeving van windparken heel erg gunstig. Dat zijn de voordelen van een windpark.”

De windparken uitzetten

Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten noemt het plaatsen van windmolenparken een belangrijke mijlpaal in de energietransitie. “Zorgvuldig is er gekeken naar de belangen op de Noordzee, zoals scheepvaart, visserij, natuur en defensie”, vertelt de minister aan NU.nl. “Deels wordt er rekening gehouden met de natuur”, vertelt Steenbergen. “Wij hebben in ons onderzoek gezien dat vleermuizen in het najaar de Noordzee op gaan. Op dat moment gaan de windparken uit. Totdat uit nader onderzoek blijkt dat het niet meer nodig is. Zo wordt er met de vleermuizen rekening gehouden.”

Rijkswaterstaat geeft de Wageningen Universiteit de opdracht om de gevolgen voor de natuur te onderzoeken. De Universiteit is een onafhankelijk onderzoeksinstituut. Ze zijn niet betrokken bij de uitvoering en plaatsing van de windmolens in de Noordzee. Het onderzoek dat vanuit de Universiteit is gedaan, wordt meegenomen in de besluitvoering waar een windpark moet komen.

Op de lange termijn

Er is nog flink onderzoek gaande wat de impact van windmolens is op de lange termijn. “Het is belangrijk om te kijken of windmolens invloed hebben op grote schaal. Eén windpark kan je niet vergelijken met de grote hoeveelheid die we nu hebben. Bij diersoorten die al gevoelig zijn wordt gekeken of het nog goed met ze gaat.” Elke vijf jaar doet onderzoeksbureau KEC (Kader Economie en Cumulatie) een evaluatie naar de stand van kennis over windmolens op dat moment. “Die evaluatie is heel erg belangrijk. Er komen meer windparken bij. Je kan verwachten dat daar een keer een knelpunt in komt.”

Over de auteur

Elisabeth van der Ploeg

Ik ben Elisabeth van der Ploeg (2002). Ik ben student journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht en half Nederlandse en Thaise afkomst. Ik werk momenteel als freelance journalist bij Indebuurt Arnhem. Daarnaast werk ik maandelijks mee aan het KSU-journaal. Dat is een jeugdjournaal dat maandelijks verspreid wordt over bijna alle Utrechtse basisscholen. Ik heb liefde voor filmproducties en schrijf graag. Maatschappelijke kwesties als racisme en maatschappelijke ongelijkheid daar liggen mijn interesses. Mijn carrière begint bij een stage bij de regionale krant de Gelderlander. Daarnaast heb ik korte tijd bij RTV Arnhem rond gesnuffeld. Benieuwd naar mijn producties? Bekijk de pagina artikelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.