Meer wilde dieren aangereden door invoering van de zomertijd

Meer wilde dieren aangereden door invoering van de zomertijd

Bron: Pexels

Afgelopen zondag is de zomertijd weer ingegaan. Niet alleen voor mensen is het even wennen om een uur eerder op te staan, maar ook voor dieren in het wild heeft dit gevolgen. Door de invoering van de zomertijd vinden er helaas meer aanrijdingen plaats met wilde dieren.

De zomertijd of de wintertijd? Al jaren speelt de discussie over welke tijd we als land moeten aanhouden. Als het aan natuurorganisaties ligt houden we de komende jaren één tijd aan. Het verzetten van de tijd heeft als gevolg dat herten, reeën en wilde zwijnen precies tijdens de ochtend- en avondspits drukke wegen oversteken. Zij gaan rond de ochtend- en avondspits op zoek zijn naar voedsel, een rustplek en een nieuw territorium. Daarnaast hebben wilde dieren de tijd nodig om hun activiteiten aan te passen aan de ‘nieuwe biologische klok’ van de mens.

Zo kennen dieren geen winter- en zomertijd. Verder ziet De Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN) een landelijke stijging van het aantal wildaanrijdingen na de invoering van de zomertijd. Jaarlijks worden er 10.000 reeën aangereden in Nederland. Tenslotte hebben de dieren volgens de stichting twee weken nodig om hun ritme aan te passen aan de nieuwe tijd.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *