Drastische gevolgen voor Australië door overstromingen

Drastische gevolgen voor Australië door overstromingen

Vanwege hevige regenval in Australië zijn grote delen van Queensland en New South Whales overstroomd. Het zijn de ergste overstromingen ooit, tot nu toe zijn er achttien mensen omgekomen. Ook in Noosa, een klein dorpje in het oosten van Australië net boven Brisbane heeft enorm veel schade opgelopen. Jules van der Pol woont sinds twee jaar in Australië. In de radio-uitzending van 17 maart bellen we haar vanuit Australië en vertelt zij over de huidige situatie daar.

Regenval
De Sunshine Coast heeft dagenlang te maken gehad met stortvloed na stortvloed, terwijl een hardnekkig weersysteem over steden en gemeenschappen ten westen van Noosa bleef hangen, huizen onder water zette, vee wegspoelde en bewoners strandde. Overstromingen en aardverschuivingen hebben wegen afgesloten, gemeenschappen zijn geïsoleerd, huizen en bedrijven zijn overstroomd en sommige hebben meer dan 24 uur zonder stroom gezeten.

Enorme hoeveelheden regenwater hebben het rioleringsnet verstoord, waardoor toiletten en leidingen gorgelen en sommige leidingen overlopen. Veel reizigers en vakantiegangers kunnen niet weg omdat veel wegen rondom Sunshine Coast zijn afgesloten omdat ze ondergelopen zijn of schade hebben opgelopen.

Gevolgen voor Noosa
De hele regio van Noosa tot Caloundra en over het achterland heeft te maken gehad met grote overstromingen en er wordt voorspelt dat verdere rivierstijgingen pieken kunnen zien die even hoog hoger zijn dan de laatste grote overstroming 30 jaar geleden in 1992. Voor nu is de regenval gestopt maar het veel ellende achter gelaten. Veel inwoners langs de Noosa River zijn al hun bezittingen kwijt kwijt op de kleren na die ze aanhadden.

Julia van der Pool komt uit Noorwegen en woont sinds twee jaar in Nomads Noosa, een hostel voor backpackers. Ze werkt daar voor accommodatie en daarnaast werkt ze ook in een restaurant The Boathouse. Het waren hectische weken, de kamers van het hostel waar ze werkt dreigde onder te lopen en werd met de hand voorkomen door alle werknemers in het hostel. Maar door onmacht heeft het hostel alsnog veel waterschade opgelopen wat ervoor zorgt dat er nu schimmels in de kamers van de gasten zit. Dat zorgt voor veel ontevreden gasten.

Het restaurant waar ze werkt is gelegen aan de rivier en heeft erg veel schade opgelopen, de Australiërs proberen volgens van der Pol het beste ervan te maken. “Het winkelcentrum in de buurt van het hostel staat nog onder water. Als je boodschappen wil doen bij Woolies, komt het water tot je enkels. Het ziet er grappig uit, veel mensen gaan gewoon shoppen. Dit zelfde geld voor uitgaan. Het restaurant waar ik werk is nog steeds open voor koffie en take away. We hadden zelfs 50 boekingen voor de lunch, dat komt niet in de buurt van wat we normaal ontvangen, maar dit is hoeveel mensen we nog konden plaatsen op het bovenste terras dat geen schade heeft opgelopen.”

The boatshouse en vier andere restaurants aan de rivier hebben meer dan 250 welzijnscontroles uitgevoerd en 11 pop-ups voor de gemeenschap uitgevoerd om contact te maken met de zwaarst getroffenen. Naast de rivier zijn er meer dan 115 openbare activa die gerepareerd of herbouwd moeten worden. Daar hebben ze al 20.000 dollar voor ingezameld. Daarnaast worden er opruimdagen georganiseerd waar het puin dat door het water is meegebracht opruimen.

Reisplannen
Van der Pol wist dat in Australië een andere natuur is dan in Europa, waar ze vandaan komt, maar deze overstromingen had ze nooit voorgesteld. “Ik verwachtte wat grote spinnen en slangen te zien. Tijdens de grote bosbranden woonde ik ook al hier, maar dat is gebruikelijk in de Australische zomers. Zo een regenbui had ik nooit kunnen bedenken, niemand niet. Ook de inwoners van Noosa hebben nooit eerder zoiets meegemaakt.”

Reden voor de regenbuien
De oorzaak is een weerfenomeen dat niet vaak voorkomt, het heet La Niña. Het gaat om een complex meteorologisch patroon waardoor de watertemperatuur in een deel van de Stille Oceaan maandenlang enkele graden kouder is dan normaal. Deze stromingen botsen elders in de wereld met warm water. Die gebeurtenis, zeker als deze meerdere seizoenen achter elkaar plaatsvindt, kan zorgen voor extreme regenval. Volgens verschillende klimaatonderzoekers zal de regenval komende decennia mogelijk verergeren, zeker nu de aarde verder opwarmt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.