Hittegolf op de polen zorgt voor grote schade aan flora en fauna

Hittegolf op de polen zorgt voor grote schade aan flora en fauna

Stel je voor dat het een hele week, elke dag 40 graden is. Voor ons Nederlanders is dat een klimaat waar we helemaal niet aan zijn gewend. Wie al helemaal niet voorbereid zijn op zo’n klimaat zijn de dieren en planten op de Noord- en Zuidpool. Waar normaal gesproken de temperatuur deze tijd van het jaar rond de 35 graden onder nul zit, is dat nu bijna rond het nulpunt. Veel te warm, en dat heeft grote consequenties.

De eerste meting kwam van de onderzoekbasis Concordia op Antarctica. De basis bevindt zich op een hoogte van 3.000 meter, waar een temperatuur van -12,2 graden Celsius werd gemeten. Dat is een record want het stoot de -13,7 graden Celsius van 2016 uit de boeken als warmst gemeten temperatuur op het zuidelijkste continent. Het is er momenteel dus 40 graden warmen dan normaal in deze tijd van het jaar.

En als je denkt dat er geen temperaturen boven nul gemeten kunnen worden op de Zuidpool dan heb je het mis. Het mag dan wel klaar zijn met de ‘zomer’ op Antarctica, maar een temperatuur van 4,9 graden Celsius is veel te hoog. De temperaturen zouden daar al moeten zakken.

De stijging van de temperatuur en de gevolgen daarvan zijn niets in vergelijking met die van de Noordpool, dat twee keer zo snel opwarmt als de rest van de wereld. Nu de dagen daar langer worden zou het in maart langzaam uit de winter moeten komen maar met een temperatuur die dertig graden hoger is dan normaal komt die ‘winter’ wel heel abrupt tot een einde.

Mogelijke oorzaak van deze hoge temperatuurstijging op de polen is een ‘atmosferische rivier’ die een vochtige en warme lucht van de Stille Oceaan naar het zuiden heeft geduwd. Klimaatverandering zou dan niet de oorzaak zijn. De warme temperaturen op de Noordpool zouden dan weer te wijten zijn aan een warme Atlantische lucht die van het noorden van de kust van Groenland afkomstig is.

Deze trend zou wel een signaal kunnen zijn, als het blijft aanhouden, van een sneller en abrupter veranderend klimaat. Het IPCC (intergouvermenteel klimaatpanel) waarschuwde vorig jaar in een rapport al dat ongeziene alarmsignalen nu al voorkomen binnen het klimaat. Zulke veranderingen zoals het smelten van het poolijs kunnen al snel onomkeerbaar zijn. En het smelten van poolijs zorgt ook voor een stijging van de zeespiegel wat leidt tot een versnelling va de klimaatverandering op aarde.

Flora en fauna

De consequenties zijn ook groot voor de flora en fauna in het gebied. Dieren hebben door het smelten van ijsschotsen veel minder plekken om te schuilen of te rusten. Een voorbeeld hiervan zijn biijvoorbeeld ijsberen die geen grot meer kunnen maken of soms hele lange stukken moeten zwemmen om een ijsschots te vinden om op te rusten. Ijsberen kunnen in principe maandenlang zonder eten, bijvoorbeeld wanneer ze in winterslaap gaan. Maar door de opwarming van de aarde smelt er steeds meer van hun leefgebied weg. Ijberen eten van naturen vlees, en dan met name dat van zeehonden, maar voor de jacht zijn zij zeer afhankelijk van het zee-ijs om de buurt te komen van hun prooi. Door de smelting van dit zee-ijs wordt het voor hen steeds moeilijker om eten te vinden en te overleven. Een rijkere voedselbron dan zeehonden is er voor een ijsbeer eigenlijk niet, waardoor zij zich ver buiten hun territorium begeven om eten te zoeken, vaak ook in de buurt van bewoonde gebieden.

De planten en dieren op de polen zijn aangepast aan de extreme weersomstandigheden. Als er één jaar een afwijking in het weer voorkomt dan is dat helemaal niet zo erg, dat is soms ook goed voor een klimaat. Maar door de frequentie van extreem weer zullen de dieren en planten tegen hun grenzen aanlopen en er in sommige gevallen zelfs overheen gaan. Wat kan leiden tot grote verschillen in overlevingskans van soorten en daarmee ook tot een afname van de biodiversiteit in de gebieden. Klimaatverandering blijkt meer dan ‘slechts’ opwarming en dat ecosystemen hard geraakt worden door momenteel nog zeldzame gebeurtenissen.

Wetenschappers verwachten dat de temperatuur de komende tijd weer zal dalen, maar dat de gebieden de komende jaren goed in de gaten gehouden moeten worden is door deze hittegolven nogmaals benadrukt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *