Microplastic aangetroffen in menselijk bloed

Microplastic aangetroffen in menselijk bloed

foto: Pexels

Uit een recent onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam is aangetoond dat de vervuiling van microplastic zelfs doorgedrongen is tot het menselijk bloed.  Bij driekwart van de 22 donoren werden plastic deeltjes gevonden. Eerdere aanwijzingen hiervoor kwamen uit experimenten in een laboratorium. Het huidige onderzoek laat zien dat mensen in hun gewone dagelijkse leven microplastic vanuit hun omgeving opnemen en dat de hoeveelheden meetbaar zijn in hun bloed.

Wat is microplastic?

We weten allemaal wat plastic is. Plastic wordt gebruikt in meerdere alledaagse producten zoals boodschappen tassen, plastic flessen, synthetische kleding, elektrische en huishoudelijke producten. Het is kunstmatig materiaal dat voornamelijk wordt gemaakt door ruwe olie, natuurlijk gas of steenkool. Het is in tegenstelling tot compost niet biologisch afbreekbaar. Dat betekent dat plastic niet vergaat. Het beland vaak als afval op de grond en in de oceaan. Door de warmte, de wind en de golven valt het plastic uit een in steeds kleinere stukken. Deze kleine stukjes die overblijven noemen we microplastic. Ze zijn tussen de 5 millimeter en 0,001 millimeter groot. Kleinere stukken worden ook wel nanoplastic genoemd, deze deeltjes waren gevonden in het bloed.

Primaire en secundaire microplastics

Professor Ragas hoofddocent, Environmental Science, legt het verschil uit tussen primaire en secundaire microplastic: “De versnipperde afvaldeeltjes behoren tot secundaire microplastic. De verslijting van autobanden bijvoorbeeld is een van de grootste oorzaken van microplastics. Voordat dit afval is geproduceerd moeten de producten eerst gemaakt worden daarvoor heb je primaire microplastic nodig. Dit zijn kleine plastic korrels, in de industrie dat gebruikt wordt als de basis van elk plastic product.” Plastic wordt gebruikt in verschillende cosmetische producten en huishoudelijke producten in korrel vorm of vloeibare vorm.

Feiten

Voordat we verdergaan even een paar feitjes op een rij. Volgens de Plastic Soup foundation is er sinds de jaren vijftig tot 2017 naar schatting 9,2 miljard ton plastic geproduceerd. Daarvan is iets meer dan een kwart nog in gebruik. Zo’n 40 procent van alle plastic producten wordt binnen een maand al weggegooid. De akkers waarin onze gewassen groeien zijn door microplastic 4 tot 23 keer zwaarder vervuild dan de oceanen.

Hoe het bij ons terecht komt

Net als grote stukken plastic is microplastic niet biologisch afbreekbaar. Tijdens het schoonmaak proces van de industrie, het douchen en het wassen van kleding met een wasmachine belandt het microplastic in het riool, op land en in de oceaan. Regen vervoert microplastic op land ook naar het riool. Dat rioolslib wordt later met plastic en al als mest gebruikt en over het land uitgereden. Microplastic wordt vervolgens via het wortelstelsel van planten opgenomen in diverse groenten en fruit.

Hoe kleiner de deeltjes zijn, hoe moeilijker het is om ze te filteren. Miljoenen stukjes microplastic worden overal verspreid en dat neemt alleen maar toe. Dieren zowel op land als in het water verwarren de plastic deeltjes voor kleine beestjes en consumeren het als eten. Door de voedselketen komen de verontreinigde stof op ons boord terecht en belanden zo in ons lichaam. In een studie gedaan door de Universiteit in Vienna werd ontlasting getest op microplastic van verschillende mensen in verschillende landen, waarbij Nederland een van deze landen was. De studie vond in elke proef microplastic. In ons drinkwater en eten zoals zout, honing en melk kan je ook microplastic vinden. Microplastic kan niet alleen door consumptie in ons lichaam belanden. Ook kunnen zwevende deeltjes in de lucht ingeademd worden.

Wetenschappers maken zich zorgen

Voor dieren heeft het consumeren van microplastic negatieve gevolgen. Ze krijgen interne verwondingen, ontstekingen en ziektes vaak leidt het ook tot sterfte. Bij mensen is er nog niet veel bekend en zal het verder onderzocht moeten worden. Wel maken wetenschappers zich zorgen, bloed verbindt alle organen in ons lichaam en we weten dat plastic hormoon verstorende stoffen bevat en gifstoffen absorbeert die al in het milieu aanwezig zijn.

Professor Ragas vertelde meer over microplastic in onze uitzending:

Over de auteur

Susanna Schellenbach Bueno

Student Journalist aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *