Plasticsoep in Azië, de onderliggende problematiek

Plasticsoep in Azië, de onderliggende problematiek

Jaarlijks stroomt er tussen de 5 en 13 miljoen ton plastic de grote oceanen in. “De plastic soep is gevaarlijk voor al het leven in zee. Dieren eten plastic op of raken erin verstrikt. Dit resulteert in verwondingen of zelfs de dood. Jaarlijks gaan een miljoen zeevogels, 100.000 zeezoogdieren, zeeschildpadden en een ontelbaar aantal vissen dood door plastic afval. Plastic heeft een negatieve invloed op de voedselketens.” Aldus het Pieterburen Zeehondencentrum. 

Door: Jasmijn Mascini

“Drijvend plastic blokkeert zonlicht waardoor er steeds minder licht doordringt. Fytoplankton, de planten van de zee, hebben zonlicht nodig om te kunnen overleven. Zij staan aan de basis van de voedselketens in zee en produceren voor 70 procent van alle zuurstof in de wereld. Als het fytoplankton te weinig zonlicht krijgen zullen ze sterven. Dit kan grote gevolgen hebben voor het zuurstofgehalte in zee en voor alle dieren in de voedselketen die van fytoplankton afhankelijk zijn.” Aldus het Pieterburencentrum.

Dit is niet houdbaar, er moeten stappen worden ondernomen om dit te minderen en uiteindelijk helemaal te onderscheppen.

Het continent Azië staat al jarenlang bovenaan de lijst van grootste plasticvervuilers. Vaak wordt alleen gekeken naar de cijfers en vergeten we als westerse burgers dat wij een grote rol spelen in de plasticvervuiling daar. Of het productief is om als westers land steeds met het vingertje naar Azië te wijzen, is nog maar te bezien. Waarom staat Azië zo hoog op de ranglijsten, wat is hier het onderliggende probleem en, komen ze hier ooit nog uit?

Om hier duiding aan te geven vertelt Michiel Roscam Abbing, auteur van Plastic Soup: An Atlas of Ocean Pollution, over de onderliggende problematiek van plasticvervuiling in Azië.

Over de auteur

Jasmijn Mascini

Ik probeer mijzelf te ontwikkelen als multimediale journalist. Ik maak graag verhalen en vind het erg leuk om doormiddel van journalistiek de wereld om mij heen beter te leren kennen en begrijpen. Mijn interesses liggen vooral bij psychologie, kunt/cultuur en identiteit.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.