Drugs en drogering in het uitgaansleven

Drugs en drogering in het uitgaansleven

Eind maart werden de skireizen van verschillende Nederlandse studentenverenigingen in het Franse skigebied Risoul afgebroken. Tijdens het aprés-skiën werden er een aantal studenten onwel. Dit zou volgens hen komen door drogering. Het onderzoek naar wat er precies gebeurd zou zijn loopt nog, in ieder geval is er geen GHB gevonden in het bloed van de leden van de studentenvereniging.

Drogering op verschillende manieren komt steeds vaker voor in de uitgaanswereld. De ‘klassieke’ manier van drogeren is het stoppen van drugs of medicijnen in iemands drankje. Het middel wat het meeste voorkomt bij drogering is GHB. De werking van GHB lijkt erg op die van alcohol. Gebruikers krijgen vaak meer zin in seks. Wanneer iemand té veel GHB binnen krijgt kunnen ze slap of slaperig worden, iemand kan zelfs buiten bewust zijn raken. Vanwege de eigenschappen van de drug wordt het ook wel de ‘rape drug’ genoemd. Het wordt namelijk de daders van het drogeren zo makkelijker gemaakt om misbruik te maken van het slachtoffer. Dit is ook grotendeels het doel van de drogering.

Deze middelen in combinatie met alcohol kunnen gevaarlijk zijn. GHB in combinatie met alcohol onderdrukt de ademhaling, kan  zorgen voor coma of zelfs overlijden. Soortgelijke verschijnselen komen ook voor bij ketamine of andere slaapmiddelen in combinatie met alcohol. Drugs en alcohol in het algemeen is geen goeie combinatie. Omdat je namelijk bij het drinken van alcohol of het gebruiken van alleen drugs al niet scherp bent. Hierdoor kan je niet goed beoordelen of hoeveel je daadwerkelijk neemt of drinkt. Ook kun je slechter inschatten hoe het zal vallen.

Andere drugssoorten zoals XTC, MDMA, LSD of coke komen ook wel is voor bij drogering maar zijn wel wat minder populair. Dit komt omdat ze vaak wat duurder zijn en niet de daders gewenste effect hebben bij het slachtoffer.

Een nieuwe vorm van drogeren is met een injectienaald de drugs toedienen. Dit gebeurt vaak op de dansvloer en hebben de meeste slachtoffers dat minder snel door. Deze trend komt uit Groot-Brittannië. Het was zelfs zo erg dat vrouwen zich kleedden in spijkerjassen om zich te weren tegen de injectienaalden. Ook in Nederland komt dit regelmatig voor. Lara heeft dit aan levende lijven ondervonden. “Afgelopen oud en nieuw voelde ik op een huisfeestje opeens een tikje in m’n been. Het was een injectienaald. Ik trok deze meteen uit mijn been en gooide de naald weg. Ik besefte me niet helemaal wat er gebeurde en ging door met het feesten. Later ben ik toch voor de zekerheid naar het ziekenhuis gegaan.” Wat er in de injectienaalden zit is vaak onduidelijk. De vloeibare vorm van de gebruikelijke drugs wordt verwacht in de naalden te zitten

Veiligstappen.nl is een platform dat zich focust op de veiligheid rondom het uitgaan op het gebied van drank en drugs en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo organiseert het platvorm voorlichtingen, verkopen zelfverdedigingsmiddelen en gaan in gesprek over veilig op stap gaan. Een van de artikelen die ze verkopen zijn de controle vellen. Deze moeten aantonen of er GHB, ketamine of andere slaapmiddelen in je drankje zitten.

Het verhaal van Lara is een heftig voorbeeld maar helaas is ze niet de enige. Het weergeven van cijfers over drogering is lastig doordat er relatief gezien weinig mensen aangiften doen bij de politie. Het doen van aangifte wanneer je denkt dat je gedrogeerd bent is volgens de oprichters van VeiligStappen.nl wel heel belangrijk. Het heeft voor de individuele situatie weinig zin omdat drogering erg lastig te bewijzen is. Ook kan het goed zijn voor het verwerkingsproces van de slachtoffers om aangiften te doen.

Omdat de effecten van alcohol en GHB erg op elkaar lijken wordt er vaak ook gedacht dat iemand gedrogeerd is terwijl dat niet altijd het geval is. Alcohol kan in deze gevallen harder aankomen dan iemand had voorzien.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.