BookTok laat jongeren meer lezen. Noah @jetweedevader op TikTok: ‘Je hoort vaak dat jongeren wel willen lezen, maar niet weten wat’

BookTok laat jongeren meer lezen. Noah @jetweedevader op TikTok: ‘Je hoort vaak dat jongeren wel willen lezen, maar niet weten wat’

Noah de Campos Neto @jetweedevader op TikTok.

Jongeren lezen veel te weinig boeken. Door de komst van ‘BookTok’ gaan jongeren veel meer lezen. Volgende week begint de Boekenweek, een promotieweek in het teken van boeken. Noah de Campos Neto is zo’n booktiktokker met vijfentwintig duizend volgers. “De BookToks zijn echt booming. Het is een digitale boekenclub vol met Tiktokkers en leesgekkies.”

Elisabeth van der Ploeg

Geen dansjes of trends, maar TikToks over boeken. Het lukt Noah om jongeren aan het lezen te krijgen. De vlotte filmpjes over boeken worden soms wel honderdduizend keer bekeken. “Wij als booktiktokkers, delen boeken die we leuk vinden en minder leuk vinden. Daarnaast vertellen we welke boeken we hebben gekocht, geven we reviews en maken we sketches en grapjes over de boeken die we hebben gelezen. Dat is een beetje hoe BookTok in elkaar zit,” vertelt Noah vrolijk.

Schijt aan de lijst

Noah begon pas te lezen na de middelbare school. “Ik las daar echt hele slechte boeken. Ik had deze TikToks echt nodig toen ik op school zat! Na de middelbare school ben ik mijn eigen boeken gaan lezen. Ik heb schijt aan de leeslijst van de middelbare school,” zegt Noah lachend. Hij vindt het belangrijk dat jongeren meer boeken lezen. “Je leert heel veel uit boeken. Het helpt je om de rust te vinden in een wereld van sociale media. Ik zie tegenwoordig veel mensen onzeker worden door sociale media. Ik denk dat de oplossing zit in andere dingen doen, zoals lezen. Neem meer tijd voor jezelf.”

Zonder moeite lezen

Volgens Stichting Lezen bestaat het leespubliek van boeken voornamelijk uit oudere mensen. Jongeren zijn de laatste jaren veertig procent minder gaan lezen, stelt Stichting Lezen. In de Verenigde Staten zorgde BookTok voor een stijging van 67,8 miljoen verkochte boeken. TikTok veranderd de boekenindustrie. “Ik vind het heel mooi dat jongeren meer boeken lezen. TikTok is echt een platform voor jongeren om tijd te doden. Het stimuleert jongeren om actiever te worden. Ik vind het leuk dat door zo’n makkelijk medium, mensen zonder moeite laat lezen. Het maakt mij heel erg blij. Ik ben niet de enige die leest,” reageert Noah enthousiast.

De moeilijkheidsgraad en populariteit

“Je hoort vaak dat jongeren wel willen lezen, maar niet weten wat”. Noah raad vooral boeken aan die iedereen aanspreken. “Zo kan iedereen zijn stem vinden in een boek. Dat vind ik zelf ook heel erg lastig. Als beginnend lezer weet je niet waar je moet zoeken.” Het jongeren boek ‘They Both Die at the End’ werd heel erg populair door BookTok. “Ik vind dat boek niet zo goed. Sommige boeken worden echt de hemel in geprezen. Als ik boeken aan raad, dan let ik op de moeilijkheidsgraad en op boeken die niet al te populair zijn.”

Echt geblessed

Onder video’s van Noah’s TikTok reageren veel jongeren die willen lezen. Reacties zoals: ‘Noah heeft me echt geblessed met die boekverslagen.’ Of ‘Alles van Harry Mulisch is lit.’ staan onder zijn TikToks. “Het was totaal niet mijn insteek zo populair te worden,” vertelt Noah. “Ik heb mijn username uit 2019 nooit veranderd. De eerste tienduizend volgers kreeg ik door grapjes te maken. In de zomer van 2020 begon ik met boek TikToks. Die Tiktoks deden het heel erg goed en toen dacht ik: oh! Ik kan hier meer mee doen.” Inmiddels krijgt Noah boeken toegestuurd van uitgevers en schrijvers. “Ze vragen meestal of ik een boek wil promoten. Dat is meestal betaald. Dat is echt gaaf! Ik maakte eerst gratis reclame. Mijn vrienden en ouders vonden dat ik er geld voor moest vragen, dus doe ik veel tegen een tarief.”

Over de auteur

Elisabeth van der Ploeg

Ik ben Elisabeth van der Ploeg (2002). Ik ben student journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht en half Nederlandse en Thaise afkomst. Ik werk momenteel als freelance journalist bij Indebuurt Arnhem. Daarnaast werk ik maandelijks mee aan het KSU-journaal. Dat is een jeugdjournaal dat maandelijks verspreid wordt over bijna alle Utrechtse basisscholen. Ik heb liefde voor filmproducties en schrijf graag. Maatschappelijke kwesties als racisme en maatschappelijke ongelijkheid daar liggen mijn interesses. Mijn carrière begint bij een stage bij de regionale krant de Gelderlander. Daarnaast heb ik korte tijd bij RTV Arnhem rond gesnuffeld. Benieuwd naar mijn producties? Bekijk de pagina artikelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *