Steeds meer uitbraken van schurft in studentenhuizen: “De wasmachine draaide overuren”

Steeds meer uitbraken van schurft in studentenhuizen: “De wasmachine draaide overuren”

Nederland heeft dit jaar de grootste uitbraak van schurft in tijden, blijkt uit cijfers van Nivel. Studenten zijn een makkelijke prooi voor de schurftmijt en in verschillende steden zijn de laatste tijd steeds meer studenten die last hebben van dit beestje.

Schurft, met als officiële naam ‘Scabiës’, is een besmettelijke huidziekte die wordt veroorzaakt door een klein insect, de schurftmijt. Deze schurftmijt graaft gangetjes in je huid en legt daar eitjes. De meest voorkomende klachten die bij schurft horen zijn extreme jeuk en blaasjes in de huid.

Besmetting gebeurt door een contact van langer dan vijftien minuten met iemand die de huidziekte op dat moment heeft. Voorbeelden hiervan zijn lichamelijke verzorging, seksueel contact of gezamenlijk gebruik van kleding, bedden en knuffels. In studentenhuizen leven mensen erg dicht op elkaar en zo gaat verspreiding dus snel.

Veel mensen die het woord schurft horen, krijgen meteen de woorden ‘vies’ en ‘onhygiënisch’ in hun hoofd. Echter kan iedereen schurft krijgen en heeft het hebben van schurft niet (bewust) met slechte hygiëne te maken. Helaas zorgt het beeld dat mensen over schurft hebben er wel voor dat schurft in de studentensteden vaak nog een taboe is.

(Maar) Hoe is het nou om als studentenhuis schurft te krijgen? En hoe lossen deze studenten dit met z’n allen weer op?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.