‘Het grote bruine taboe: Poepen’

‘Het grote bruine taboe: Poepen’

Bron: Pexels

Poepen, het blijft een ongemakkelijk onderwerp voor de meeste mensen. We praten te weinig over poep en nog altijd heerst hier er een taboe op. Maar waarom eigenlijk? Zo was het 13 april Nationale Poepdag, een dag die in het leven is geroepen door de Maag Lever Darm Stichting om de relatie tussen ontlasting en gezondheid te benadrukken.

Het is belangrijk dat we er wel over praten, vooral omdat je ontlasting een heleboel kan vertellen over je gezondheid. Omdat we er met z’n allen zo weinig over praten, weten we vaak ook niet goed wat gezonde poep is of wanneer we ermee naar een dokter moeten. “Daarnaast is het heel erg belangrijk dat je na het poepen toch naar je ontlasting kijkt”, vertelt Poepdokter en darmfloratherapeut Nienke Gottenbos. “Aan je poep kan je namelijk zien of je een goede ontlasting hebt of juist niet. Als er bijvoorbeeld bloed in je poep zit, dan weet je dat het niet goed is. Op het moment dat jij niet kijkt naar je poep, dan weet je dus ook niet wat er aan de hand is met je gezondheid.”

Verder laat de Maag Lever Darm stichting weten dat zeventig van hun patiënten uit schaamte niet hun ontlasting problemen bespreekt met hun partner. “Zo is naar aanleiding van mijn uitgegeven boek ‘Gezond van Mond tot Kont’ een onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat men veel makkelijker praat over hun seksleven dan over poepen”, vertelt Gottenbos.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *