Factcheck : “Een kind fietst pas veilig als het 10.000 uren heeft gefietst”

Factcheck : “Een kind fietst pas veilig als het 10.000 uren heeft gefietst”

Vrouw leert kind fietsen

Tienduizend fietsuren, dat zou nodig zijn voor kinderen om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen. Dat stelt Hans de Looij, fietsexpert bij de ANWB in eigen magazine De Kampioen. Om een beeld te geven: tienduizend fietsuren maal 15 kilometer per uur, staat ongeveer gelijk aan 43 keer de Tour de France uitfietsen of 27 jaar lang elke dag één uur fietsen. Hoe realistisch is dit advies? Wij zochten het uit.

ANWB
Sanne Over van de ANWB geeft aan dat de stelling in het artikel in De Kampioen, een oude uitspraak van de Fietsersbond is waar de ANWB zich achter schaart. “De uitspraak moet duidelijk maken dat het belangrijk is voor jonge kinderen om op jonge leeftijd meters te maken, zodat zij veilig aan het verkeer deel kunnen nemen. Dit artikel komt vanwege de aanleiding dat de verkeersveiligheid afneemt en de ANWB meer incidenten in het verkeer ziet gebeuren.”

Fietsersbond
De ANWB beweert de claim van de fietsersbond te hebben. Het statement klopt gedeeltelijk volgens hoofd communicatie van de fietsersbond, Douwtje de Vries: “Wat wel klopt is dat oefenen je beter maakt. In dit geval in fietsen. Wij zijn groot voorstander van dat er zoveel mogelijk geoefend wordt en zijn erg blij met de aandacht voor dit onderwerp. Het is echter geen tienduizend uur fietsen, dat is wel héél veel. Wij hebben een fietsplan geschreven waarin het advies staat dat kinderen tienduizend kilometer zouden moeten fietsen om veilig in het verkeer deel te nemen.” Het oorspronkelijke advies over tienduizend fietsuren is afgeleid van de ongeschreven ‘tienduizend uur regel’, vaak genoemd door psychologen in de sport.

Vuistregel
‘De tienduizend uur regel’ stelt dat je als je tienduizend uur serieus iets beoefent, je er een professional in kan worden. Het idee komt van de Zweedse psycholoog Anders Ericsson. Het blijkt niet helemaal te kloppen. Uit onderzoek van de Michigan State University blijkt dat oefening wel belangrijk is in het goed worden in iets, maar talent, intelligentie en leeftijd spelen ook een rol. Het kan maar zo zijn dat iemand sneller of minder snel iets goed heeft aangeleerd.

Conclusie
De claim dat kinderen tienduizend kilometer zouden moeten fietsen is niet per sé fout of goed. Het is natuurlijk wel een extreem hoog aantal kilometers voor een kind. Daarom is het realistischer om de tienduizend kilometer van de fietsersbond over te nemen. Echter lijkt dit op het oog ook een vrij hoog getal. De uiteindelijke uitkomst is afhankelijk van veel factoren. Zo is de leeftijd waarop een kind het leert en het aangeboren talent ook belangrijk. De conclusie is dan ook dat ieder kind een andere leercurve heeft en dat het aan de ouders/verzorgers is om dit goed te begeleiden zodat de kinderen zich op hun eigen tempo ontwikkelen en veilig met de fiets de weg op kunnen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.