De 10e editie van de Koningspelen van start “Dit jaar gaat de rem ervan af”

De 10e editie van de Koningspelen van start “Dit jaar gaat de rem ervan af”

Vrijdag 22 april gaat op veel basisscholen de Koningsspelen weer van start. Tijdens dit evenement worden kinderen aangemoedigd om samen te ontbijten en vervolgens gezamenlijk allerlei activiteiten te ondernemen. Dit om meer kinderen aan het bewegen te krijgen. Dit jaar is de tiende editie van het evenement. Waar er vorig jaar nog flink rekening gehouden moest worden met de coronamaatregelen, kan er dit jaar weer volop worden uitgepakt.

 

Eenmalig

Het evenement werd voor het eerst georganiseerd in 2012. Het was de bedoeling om het eenmalig te vieren omdat dit het jaar was waarin Willem-Alexander werd gekroond tot koning van Nederland. Door een groot succes is er echter besloten om het evenement jaarlijks te gaan doen. Kinderen beginnen de dag, op de laatste vrijdag voor de meivakantie, met een gezamenlijk ontbijt. Hierna worden er door de dag heen verschillende activiteiten door de basisscholen georganiseerd. Denk aan danswedstrijden, buitenspellen, optochten en sportwedstrijden.

Ook bezoeken koning Willem-Alexander en koningin Maxima jaarlijks één basisschool tijdens de Koningsspelen. Zij openen de Koningsspelen live op tv op bredeschool Poptahof in Delft. Naast dat de Koningsspelen in Nederland wordt gevierd, wordt het onder andere ook gevierd in het Caribische deel van het koninkrijk. Ook Nederlandse scholen in het buitenland doen hieraan mee. De Koningsspelen moet namelijk voor iedereen in Nederland toegankelijk zijn.

Thema

Dit jaar is het thema ‘Voel je fit’. Hiermee moeten kinderen worden uitgedaagd om fit te worden. Volgens Annemarie Smith, projectleider Koningsspelen, is dit erg belangrijk. “Veel kinderen hebben tegenwoordig last van overgewicht. Tijdens de Koningsspelen dagen wij kinderen uit door gezamenlijk gezond te ontbijten en daarna activiteiten te gaan ondernemen. Samen is alles leuker en zo hopen wij kinderen te inspireren om dit vaker te gaan doen. Wanneer je fit bent voelt alles fijner en is ook alles leuker.”

Ook wordt er jaarlijks door Kinderen voor Kinderen een nummer gemaakt speciaal voor de Koningsspelen. Tijdens de eerste editie was dit ‘Bewegen is gezond’, tevens ook het bekendste nummers. Dit jaar heet het nummer ‘De FitTop10’. De naam moet aansluiten bij het thema van dit jaar.

Volgens Annemarie Smith worden ook de ouders aan het werk gezet op Koningsdag. “Het evenement hangt volledig af van de inzet van vrijwilligers. De organisatie regelt de jaarlijkse opzet maar de basisscholen dienen zelf de uitvoering te regelen. Hiervoor worden veel ouders gebruikt. We horen vaak veel positieve reacties van verzorgers omdat zij samen met de kinderen veel leuke dingen doen. Daarnaast is het natuurlijk ook goed voor ouders. Ook zij komen meer te weten over de essentie van fit zijn en kunnen dit weer mee naar huis nemen.”

 

Corona

De afgelopen corona jaren waren voor veel kinderen erg zwaar. Ook zij leden onder de vele beperkingen die werden opgelegd. Nu deze maatregelen vrijwel compleet verdwenen zijn kunnen evenementen zoals de Koningsspelen weer zonder restricties van start. In 2021 werd het evenement wel gevierd, maar met de rem erop. Er diende afstand te worden gehouden en daardoor konden activiteiten waar dit onmogelijk was niet door gaan. Dit jaar is dit niet meer het geval en daarom zijn de reacties veelal positief.

“We zijn blij dat de rem er weer af mag. In 2021 werd er wel een Koningsspelen georganiseerd, maar dit voelde toch niet oud en vertrouwt. Dit jaar gaan we er weer volledig voor en daar zijn we erg blij mee. Ook voor de kinderen is dit natuurlijk een stuk leuker”, zegt Smith.

Kritiek

Naast veel positieve reacties op het evenement, wordt er ook kritiek gegeven. Volgens Voedingscentrum ‘Foodwatch’ is het ‘Koningsontbijt’ te ongezond. Daarnaast is er vanuit de republikeinse hoek veel kritiek. Er wordt beweerd dat de Koningsspelen de koning van Nederland verheerlijkt en zou het karakter van het evenement erg dwingend zijn. Het Nieuws Republikeins Genootschap vroeg hier in 2016 aandacht voor doormiddel van een crowdfundactie. Het doel was een vrijwillige deelname aan Koningsdag in plaats van een standaard voor iedere basisschool.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *