Gevluchte kinderen met een beperking worden vergeten

Gevluchte kinderen met een beperking worden vergeten

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland is in volle gang. Waar het veel gaat over de opvang van de vluchtelingen die vanuit Oekraïne deze kant op komen, worden de kinderen met een verstandelijke beperking volgens het Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland veelal vergeten.

In Nederland dienen de ouders van deze kinderen zich aan te melden bij het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA). Het COA neemt vervolgens contact op met een behandelingscentrum voor kinderen met een verstandelijke beperking.

Cindy Ruygrok is verpleegster bij behandelingscentrum de Troubadour in Den Helder. Ook zij geeft aan dat deze kinderen extra aandacht nodig hebben. “Kinderen met een beperking worden bij ons in verschillende groepen ingedeeld. Niet iedere beperking is namelijk even zwaar. Kinderen met een beperking hebben extra aandacht nodig en dit is bij gevluchte kinderen nog meer het geval.”

“Sommige kinderen kunnen niet praten en dus dient er gecommuniceerd te worden via gebaren en pictogrammen. Bij gevluchte kinderen is er ook nog eens taalverschil, dit maakt het allemaal niet makkelijker. Van ons als verzorgers wordt er gevraagd dan extra goed te letten op het kind. We proberen via signalen of bepaalde trekjes op te vangen wat het kind nodig heeft en of het nog ergens last van heeft.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.