Fact-check: “Eet ’s avonds voordat je gaat slapen geen pittig eten voor een goede nachtrust”

Fact-check: “Eet ’s avonds voordat je gaat slapen geen pittig eten voor een goede nachtrust”

Bron: Pexels

Op donderdag 13 april 2022 publiceerde het tijdschrift Cosmopolitan een artikel met tips voor een goede nachtrust. In dit artikel worden tips gegeven over temperatuur, piekeren en beweging, maar ook over bepaalde voeding: Cosmopolitan schrijft namelijk dat je beter kunt slapen wanneer je ’s avonds (zo’n twee uur voor het slapengaan) geen pittig eten meer eet. Maar klopt deze uitspraak eigenlijk wel? En hoe komen ze aan deze informatie?

In het artikel met slaaptips verwijst het tijdschrift Cosmopolitan naar een ander artikel dat op de website van HelpGuide staat. Op deze Amerikaanse site staan in een uitgebreid artikel verschillende slaaptips. Er wordt één zin over pittig eten geschreven, namelijk: “Vermijdt het. Pittig of zuur eten kan maagproblemen en brandend maagzuur veroorzaken”. Maar hoe komt HelpGuide aan deze informatie?

HelpGuide is een onafhankelijke non-profit organisatie die volgens de site werkt met professionals en deskundigen. Onder het artikel staan namen van vier verschillende auteurs, maar er valt uit het artikel niet af te leiden uit welk onderzoek de informatie komt. Een onderzoek van het Department of Biochemistry/Psychology door de University of Tasmania, Hobart, Australia is het meest recente onderzoek over pittig eten in combinatie met slaap. In dit onderzoek werden zes jonge gezonde mannen gebruikt als proefpersonen, waarbij bij alle zes duidelijk werd dat de kruiden een invloed hadden op hun slaap en daarmee hun nachtrust verstoorden. Het onderzoek komt echter uit 1992 en er zijn maar zes proefpersonen getest.

De invloed van pittig voedsel

Slaaptherapeut Ellis van der Wilt weet meer over de invloed van voeding op je nachtrust: “Het is voor elk persoon verschillend welke factoren invloed hebben op je slaap. De tips die Cosmopolitan geeft zijn algemeen om voor iedereen te proberen.” Het is volgens van der Wilt niet zo dat iedereen wat aan de tips heeft: “Het is net als met koffie; de een heeft last als ze een kopje drinken voor het slapen gaan en de andere valt na tien kopjes nog steeds als een blok in slaap.” Het is per persoon verschillend wat de impact van scherp gekruid eten is op je organen. Als iedereen die scherp gekruide voeding eet een slechte nachtrust zou hebben, zouden ze in landen waar ze veel kruiden gebruiken allemaal slaapproblemen hebben.”

“Als slaaptherapeut kijken we ’s nachts vooral of iemand bij het inslapen, doorslapen of juist bij het vroeg wakker worden last ervaart” vertelt van der Wilt. “Bij voeding heeft het vaak te maken met het doorslapen, want wanneer je op een tijdstip steeds wakker wordt na het eten van een bepaalde voeding, kan het zijn dat je orgaanklok een prikkel krijgt en aangeeft dat het teveel was. Als je organen gevoelig zijn voor bepaalde pittige kruiden zal je lichaam dit aangeven. Zo slaap je minder goed en beïnvloeden de pittige kruiden je nachtrust.” Soms lijkt het alsof de kruiden de oorzaak zijn van je slaapgebrek, maar is dit toch iets anders. Het kan namelijk ook zo zijn dat je door bepaalde scherpe kruiden dorst krijgt en dat die dorst de reden is dat je minder goed slaapt.

Conclusie

Kun jij door het eten van pittig voedsel in de avonduren een minder goede nachtrust ervaren? Ja dat kan, maar dit is niet voor iedereen zo. Als je lichaam niet gewend is aan scherp gekruid eten of als je organen er gevoelig voor zijn, is er een kans dat het je nachtrust verstoord. Voor veel mensen heeft pittige voeding echter helemaal geen invloed op de slaap, waardoor voor hen deze tip niet zal helpen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.