Fotograaf RuiJun bedacht een ‘Wie-is-het’-spel om stereotypen over Aziaten te bestrijden

Fotograaf RuiJun bedacht een ‘Wie-is-het’-spel om stereotypen over Aziaten te bestrijden

Aandacht vragen voor het belang van de diverse Aziatische gemeenschap. Dat kan doormiddel van een levensgrote versie van het bekende spel ‘Wie is het’. Fotograaf RuiJun Luong bedacht het: “Azië is meer dan alleen China, Japan en Korea.”

Tekst & video: Josephine Hanna

Van 6 mei tot en met 30 juni is de expositie ‘Ik Azië’ te zien in de Openbare Bibliotheek bij het Centraal Station in Amsterdam. In de expositie vertellen verschillende kunstenaars het verhaal over ‘Alle Aziaten lijken op elkaar’. Met het ‘Wie-is-het’-spel met Aziatische mensen wil RuiJun stereotypes die in de media worden geportretteerd doorbreken.

“Wanneer men over Aziaten praat, dan gaat het alleen over Chinezen, Japanners of Koreanen. Het is veel breder dan dat. Azië kent vijftig verschillende landen. Ik hoop op meer bewustwording over hoe divers Aziaten kunnen zijn”, zegt RuiJun.

In het levensgrote ‘Wie-is-het’-spel die bezoekers kunnen spelen, zijn de verschillen te zien tussen de Aziatische gemeenschappen. Daarnaast kaart RuiJun ook racisme aan waarmee mensen met een Aziatisch afkomst te maken hebben. De negentienjarige Gayatri heeft hier dagelijks mee te maken.

Meer weten over de ervaringen van Gayatri en RuiJun haar initiatief? Bekijk hieronder de reportage.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.