Anti-Aziatisch racisme en culturele generalisatie “Niet iedere Aziaat werkt in een Chinees restaurant”

Anti-Aziatisch racisme en culturele generalisatie “Niet iedere Aziaat werkt in een Chinees restaurant”

Het gesprek over anti-Aziatisch racisme wordt steeds vaker gevoerd, ook in de media. De coronacrisis en de discriminatie naar mensen met een Aziatisch uiterlijk zou hier een oorzaak van kunnen zijn.  

10 april 2021 was er ook een van de eerste protesten tegen anti-Aziatische racisme. Dit protest had vooral betrekking op het racisme naar Aziaten vanwege het coronavirus. Teksten als “Wij zijn geen virussen” of “Stop asian hate” waren te zien op het Museumplein in Amsterdam. 

Poepchinees, spleetoog of sambal bij? Dit zijn misschien opmerkingen die grappig bedoelt zullen zijn maar vaak worden ze niet zo opgenomen. Deze vorm van opmerkingen maken wordt ook wel Micro-agressie genoemd. Micro-agressie zijn alledaagse namen, handelingen, vragen en opmerkingen die schadelijk zijn omdat ze een negatief stereotypen in stand houden, dit is gebeurd vaak over gemarginaliseerde groepen. 

Suzan Lee heeft Koreaans roots en heeft ook te maken gehad met deze vorm van micro-agressie. Ook vertelt ze dat ze zich vroeger altijd heel vervelend voelden als er tijdens een verjaardag “hankypanky shanghai’ werd gezongen en er spleetogen werden gemaakt. Dit zijn dingen waar weinig bij stilgestaan wordt maar wel heel kwetsend over kunnen komen bij een gehele bevolkingsgroep. Het lijkt bijna of micro-agressie tegen Aziaten helemaal niet zichtbaar was en altijd ‘gedoogd’ is geweest. 

Meer Dan Babi Pangang 

In-Soo Radstake is oprichter van Stichting Meer dan Babi Pangang. Deze stichting toont de diversiteit van de Chinees-Indische gemeenschap in Nederland en willen het publiek een breed inzicht geven over de rijke cultuur van deze gemeenschap. In-Soo legt uit hoe het komt dat anti-Aziatisch racisme opeens wel aanwezig is in de media. “Als je het hebt over de eerste generatie die naar Nederland is gekomen noemen wij dit de stille generatie. Dit was de generatie die kwam om een beter leven op te bouwen, ze spraken de taal niet en kende de cultuur niet en waren vooral bezig met overleven in een vreemd land. Zij hadden het in eerste instantie niet eens door dat er over hen gepraat werd en dat er diverse vooroordelen waren ontstaan. Zij hebben dit dus ook nooit kunnen bevechten. Nu heb je te maken met de generaties die daarna kwamen, deze mensen zijn hier ook geboren en opgegroeid. Ze hebben hier meer opgebouwd en hebben toegang tot veel meer om zich hoorbaar te maken.”

De generatie van nu komt veel meer op tegen deze vorm van discriminatie en onderneemt actie. Het “WieIsHet?” spel wordt nu ook gemaakt met alleen maar Aziatische gezichten. Dit wordt gedaan om de diversiteit in de Aziatische gemeenschap te laten zien en zo van het stereotype af te komen. Het spel wordt levensgroot tentoongesteld in de OBA in Amsterdam.

Het gaat ook vaak verder dan opmerkingen, er heerst namelijk een enorm stereotypen rondom de gehele Aziatische cultuur. Hierdoor worden vele Aziaten over één kam worden geschoren en zijn er veel vooroordelen. “Niet iedere Aziaat werkt in een Chinees restaurant”, zegt In-Soo. 

Er ontstaan ook steeds meer organisaties en stichtingen die zich bezighouden met dit onderwerp en meer bewustheid proberen te creëren over verschillende Aziatische culturen. Omroep PAC is hier één van. Ze streven naar een evenwichtige samenleving, naar harmonie en kleur als ingrediënten voor verbondenheid. Op gebied van media zijn ze vooral bezig met het gevestigde medialandschap meer kleur te geven vanuit een Aziatisch-Nederlands perspectief.

PAC 

Bei Wang is medeoprichter en zit in het bestuur van PAC. Ze wil opkomen tegen anti-Aziatisch racisme en wilt vooral de bewustwording over de Chinezen en Aziatische cultuur bij mensen creëren. Ook is ze docent gespecialiseerd in de publieke sector, private sector, media en creatieve industrie aan de Hogeschool Utrecht. Dit doet ze met een bewusten gedachten, ze vindt het namelijk belangrijk dat er in het onderwijs ook veel diversiteit is. Daarnaast is ze mediaconsultant en intercultureel communicatiestrateeg.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *