FACTCHECK: Jongeren worden eenzamer door sociale media

FACTCHECK: Jongeren worden eenzamer door sociale media

Foto ter illustratie.

Jongeren gebruiken het meest sociale media. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes zorgt technologie voor eenzaamheid bij jongeren. Klopt het dat sociale media zorgt voor eenzame jongeren? Hoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie Reinout Wiers en Hoofddocent Sociale Wetenschappen Regina van den Eijnden hebben het antwoord.

 Elisabeth van der Ploeg

Technology Is Making Our Youth Stressed, Lonely, Narcissistic And Digitally Obese’ Dat staat met koeienletters op de website van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes. Een hele mond vol. Het is een kop die gelijk vragen op doet brengen. Het tijdschrift refereert naar een onderzoek van Intensions uit 2020. Intensions is een Amerikaans marktonderzoeksbureau. Uit een onderzoek met tweeduizend Amerikaanse jongeren blijkt dat hoe langer men tijd op sociale media besteed, de kans op eenzaamheid groter is. Volgens het onderzoek van Intensions neemt de kans op eenzaamheid en andere psychische klachten toe als je langer dan vier uur online actief bent.

“Er zijn zeker aanwijzingen dat jongeren eenzamer worden door sociale media. Het artikel is geen klinkklare onzin”, vertelt Reinout Wiers, Hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie aan de Universiteit Amsterdam. Ontwikkelingspsychopathologie is de wetenschap die de ontwikkeling bestudeerd van kind tot volwassenen. Kortgeleden bracht hoogleraar Wiers het onderzoek Problematic smartphone use and the quantity and quality of peer engagement among adolescents: A longitudinal study’ in samenwerking met zes andere hoogleraren naar buiten. Het onderzoek gaat over smartphone gebruik van jongeren. Wat is het effect van smartphone gebruik op jongeren?

“Bij een klein groepje individuen is de kans op eenzaamheid groter,” vertelt Wiers. Uit het onderzoek van hoogleraar Wiers blijkt dat jongeren die weinig hechte vriendschappen hebben, kwetsbaarder zijn voor eenzaamheid. De kans dat zij problematisch veel gebruik maken van hun smartphone neemt hierdoor juist toe.

Hoogleraar Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht Regina van den Eijnden is het met het onderzoek van Wiers eens. Zij doet al acht jaar onderzoek naar het verslavingsgedrag van jongeren op sociale media. “Niet alle jongeren worden eenzamer door sociale media. Het geldt voor een hele kleine groep. Ongeveer tien procent van alle jongeren worden eenzamer door sociale media,” benadrukt Van den Eijnden.

“Het ligt niet aan de tijd die jongeren spenderen op sociale media, maar het gedrag,” vertelt Van den Eijnden. “Jongeren die zich al eenzaam voelen gebruiken sociale media als een manier om zich minder eenzaam te voelen. In de hoop dat zij in contact komen met andere jongeren. Het levert meestal niet op wat je ervan hoopt.” Op sociale media worden veel beelden geplaats van gelukkige mensen, stelt Van den Eijnden. “Sociale media zijn geen goed medium als je weinig sociale contacten hebt. Jongeren waar het al slecht mee gaat voelen zich juist ongelukkiger.”

Al met al klopt de claim: ‘Jongeren worden eenzamer van sociale media’ niet helemaal. Ongeveer tien procent van alle jongeren wordt eenzamer door sociale media. Dat zijn dus niet alle jongeren. Volgens het onderzoek van Intensions neemt de kans op eenzaamheid en andere psychische klachten toe als je langer dan vier uur online actief bent. Dat klopt niet. Het ligt niet aan de tijd die jongeren spenderen op sociale media, maar het gedrag dat zij vertonen. Sociale media is geen goed medium als je weinig sociale contacten hebt. Jongeren waar het al slecht mee gaat voelen zich juist ongelukkiger door sociale media.

Over de auteur

Elisabeth van der Ploeg

Ik ben Elisabeth van der Ploeg (2002). Ik ben student journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht en half Nederlandse en Thaise afkomst. Ik werk momenteel als freelance journalist bij Indebuurt Arnhem. Daarnaast werk ik maandelijks mee aan het KSU-journaal. Dat is een jeugdjournaal dat maandelijks verspreid wordt over bijna alle Utrechtse basisscholen. Ik heb liefde voor filmproducties en schrijf graag. Maatschappelijke kwesties als racisme en maatschappelijke ongelijkheid daar liggen mijn interesses. Mijn carrière begint bij een stage bij de regionale krant de Gelderlander. Daarnaast heb ik korte tijd bij RTV Arnhem rond gesnuffeld. Benieuwd naar mijn producties? Bekijk de pagina artikelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *