Geloofwaardig De Podcast | aflevering 1

Geloofwaardig De Podcast | aflevering 1

Waar geloof jij in?

Een vraag die je aan iedereen kunt stellen en waar iedereen een antwoord op heeft. Niet iedereen zal hetzelfde antwoord geven. Geloof is namelijk een ontzettend breed begrip dat van traditionele monotheïstische religies tot aan bijgeloof en het geloven in jezelf gaat. In deze eerste podcast aflevering gaan wij, Donner, Isa, Sarah en Suus, ons verdiepen in verschillende geloven, waarbij in deze eerste aflevering een aantal traditionele monotheïstische religies aan bod komen.

Bij ons in de aflevering is Indy Booij aanwezig. Zij is derdejaars Religiewetenschappen student. Indy is als kind niet “gelovig” opgevoed: Ze ging wel naar een Protestantse basisschool en protestantse middelbare school, maar werd door haar ouders vrijgelaten in haar keuze. Al vanaf kinds af aan heeft Indy interesse in religie en houdt ze zich hiermee bezig. Met deze reden besloot ze na haar middelbareschooldiploma Religiewetenschappen te gaan studeren en zich nog meer gaan verdiepen in religies en welke rol en functies religie en zingeving hebben in de moderne samenleving.

Wat is geloof

Zoals hierboven beschreven: geloof is een ontzettend breed begrip. Veel mensen denken bij het woord geloof aan religies, maar daarnaast kun je in vanalles geloven. Wij vroegen mensen op straat waar zij in geloven. Hierop kregen we antwoorden van ‘de wetenschap’ en ‘god’, maar ook ‘Mezelf’ of ‘de mensen om me heen’. Geloven is iets wat door veel mensen mooi wordt gevonden en waar iedereen een ander gevoel bij heeft, maar ook iets waar mensen lang over na kunnen denken en waarvan ze niet duidelijk weten waar ze nou eigenlijk in geloven.

De definitie van Geloof luidt ‘het ergens overtuigd en geïnspireerd van zijn en werkelijk denken dat het zo is’. In de Bijbel heeft het woord ‘geloven’ een betekenis die verder gaat. Je zou dit het beste kunnen omschrijven met ‘jezelf aan een persoon toevertrouwen’.

Steeds minder

Uit cijfers van het CBS blijkt dat steeds minder Nederlanders zich tot een religie of levensbeschouwing rekenen. In 2019 beschouwt 46 procent van de Nederlandse bevolking zichzelf als religieus, terwijl dit een jaar eerder nog 48 procent was. Steeds minder Nederlanders worden gelovig opgevoed en de mensen die gelovig zijn opgevoed gaan steeds minder naar de kerk. Bij gewetensproblemen beroepen ook steeds minder van deze mensen zich op een dominee, pastoor of andere geestelijke raadgever. Maar waarom gaan er steeds minder mensen naar de kerk? Er zijn talloze redenen voor. Voor veel mensen in de wereld betekent het lid zijn van een kerk dat ze lid zijn van een gemeenschap: De mensen binnen een kerk zorgen voor elkaar. In Nederland is deze functie erg overgenomen door overheidsinstanties of soms ook door instanties die in elk geval worden gesubsidieerd door de overheid. Wereldwijd zijn deze cijfers anders.

De bekendste monotheïstische religies zijn het Christendom, het Jodendom en de Islam. Voordat je de podcast gaat luisteren beschrijven we hier nog informatie over de verschillende religies:

Het Christendom

Christenen geloven in één God, maar spreken wel van de ‘de drie-eenheid God’; oftewel God, de Heilige Geest en Jezus. De Heilige Geest is de Geest van God, God is de vader van Jezus en Jezus de zoon van God. Christenen geloven dat Jezus net voordat hij overleed zijn volgeling vroeg op de hele wereld rond te gaan reizen en iedereen over vergeving te vertellen. Jezelf beloofde toen dat God na zijn dood aan het kruis de Heilige Geest zou sturen om alle mensen steun en kracht te brengen.

De Islam

Binnen de Islam zijn vijf belangrijke regels: Deze gaan over het zeggen van Allah als enige God, vasten, bidden, de bedevaart naar Mekka en geld geven aan de armen. Echter houden niet alle moslims zich aan al deze vijf zuilen. Allah is dus de enige god van de Moslims en Mohammed is één van zijn profeten. Het woord van Allah is letterlijk opgeschreven in hun heilige boek: de Koran.

Het Jodendom

Gelovige joden geloven in de woorden van Isaak, Abraham, Jakob en die van de profeten zoals Mozes. Joden w achten op een Messias, die vrede zal brengen. Daarnaast geloven ze dat de ziel zuiver is bij je geboorte en dat alle mensen een vrije wil hebben. Joden eten voor hun geloof niet alle vogels en onder andere geen kameel, varken, haas, paling, garanal en kreeft.

Benieuwd? Beluister hieronder aflevering 1:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.