Factcheck: “Vrouwen kunnen slechter tegen alcohol dan mannen”

Factcheck: “Vrouwen kunnen slechter tegen alcohol dan mannen”

Bier.net claimt dat vrouwen slechter tegen alcohol kunnen dan mannen. Volgens hen spelen er verschillende factoren mee; kleinere lever, menstruatiecyclus en een meerderheid aan onderhuids vet. Klopt dit wel?

Tekst: Josephine Hanna

Bier.net beschrijft hoe fysiologisch de invloed van alcohol op vrouwen vergeleken mannen elkaar zit. In het kort: ‘Vrouwen vertonen aanzienlijk een hogere BAC-waarde (bloed alcoholconcentratie) dan mannen bij inname van dezelfde hoeveelheid alcohol. Dit verschil kan oplopen tot 20 á 30 procent’, schrijft Bier.net. Daarbij vermelden dat het ook geldt wanneer lichaamsgewicht hetzelfde is en de alcohol binnen dezelfde tijd wordt gedronken. Vrouwen worden dus sneller dronken en kunnen er dus slechter tegen dan mannen.

Naarmate de nieuwsgierigheid of het klopt meer wordt na het lezen van dit artikel op Bier.net, val het op dat deze claim door tientallen verschillende media is behandeld. Zoals Alcoholhulp.info, Womanshealth, maar ook expertorganisaties zoals Jellinek en Trimbos. Maar waar hebben ze deze claim op gebaseerd?

Expert

Volgens Ninette van Hasselt, programmahoofd Alcohol Trimbos-instituut, klopt het dat vrouwen slechter tegen alcohol kunnen dan mannen. “Vrouwen hebben meer vet en minder oppervlakte om alcohol te verdunnen in je lijf.” Hoe minder ruimt in je lichaam is om te verdunnen, hoe hogere alcoholconcentratie er is in je lijf. Deze uitspraken komen overeen met het artikel op Bier.net.

Ook vertelt Van Hasselt dat vrouwen minder vocht hebben, daardoor is er ook sprake van dat de concentratie alcohol in hun lijf hoger is. “Een man kan bijna twee keer zoveel hebben dan een vrouw, zeker als het een hele kleine vrouw is en een grote man. Dan zijn de verschillen zeker groot”, aldus Ninette van Hasselt.

Volgens Jellinek, organisatie-expert op het gebied van verslavingszorg, zegt dat de claim klopt. Vrouwen hebben inderdaad een iets kleinere lever, waardoor alcohol langzamer afgebroken wordt. Naast de bovengenoemde redenen “kunnen bij vrouwen ook de geslachtshormoonspiegels invloed hebben op de alcoholconcentratie in het bloed. De snelste afbraak van alcohol ligt op dag 20-25 van de cyclus (dus vlak voor de menstruatie). Dus eenzelfde hoeveelheid alcohol kan bij een vrouw op verschillende tijdstippen in de cyclus verschillende effecten hebben. De oorzaak hiervan is onbekend”, aldus Jellinek.

Conclusie

Klopt de claim van Bier.net, “vrouwen kunnen slechter tegen alcohol dan mannen”? Ja, het klopt. Het is bewezen dat vrouwen minder goed gebouwd zijn voor het nuttigen van grote hoeveelheden alcohol. Vrouwen hebben meer vet en daardoor dus minder ruimte om alcohol te verdunnen.  Hoe klein of groot een vrouw ook is; vrouwen hebben een kleinere lever én ook nog iets nieuws geleerd: het vrouwelijke cyclus speelt ook een rol.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.