“Doe eens ff gezellig”

“Doe eens ff gezellig”

Nederland is het land waar de meeste alcohol wordt gedronken in Europa. Dus een keer een biertje of wijntje overslaan bij een borrel? Dan ben je ongezellig. Drink je 0.0? Dan wordt er meteen gevraagd waarom je dat doet. Stoppen met alcohol drinken in Nederland: het word je niet makkelijk gemaakt.

Tekst: Josephine Hanna

Nederland behoort dus tot de top van de meeste alcoholische drinkers. Leeftijdsgrens om alcohol legaal te nuttigen is dan ook maar 18+ en vaak vind je jezelf voor elk moment dat er ‘iets’ is, met een glas wijn in je hand. Hoe is dit voor de mensen die willen of moeten stoppen met drinken? Wat doet dat hun leefstijl en vriendschappen? Hier lees je hoe dat is voor…

Lars (19) was nooit een fanatieke drinker, maar het was zeker wel eens gezellig. Sinds hij een passie heeft gevonden voor roeien, traint hij zo’n 15 á 20 uur in de week. Lars merkte dat alcohol hem hierbij tegenwerkte. “Ik vond het lastig om een nacht uitgaan en motivatie voor het sporten te combineren. Ik merkte dat alcohol mij meer slechte dingen bracht dan juist positieve dingen. Toen ik ging stoppen, werd ik meteen minder meegevraagd door vrienden. Dat vond ik wel jammer. Momenteel lukt het combineren beter en ga ik weer uit. Ik drink dan gewoon niet, slaap iets korter en dan kan in ieder geval nog functioneren de dag erna.”

Van thuis uit heeft Lars het drinken ook nooit echt meegekregen. “Mijn ouders drinken heel weinig tot niet, maar ze hebben het nooit verboden. Er staat bij ons nooit zomaar een fles wijn aan tafel tijdens het eten. Ik denk dat dat wel een grote rol heeft gespeeld in mijn leven. Voor mij was drinken niet vanzelfsprekend. Ik ben wel blij dat mijn ouders dat hebben meegegeven.”

Daimy (21) heeft “heftige jaren achter de rug”, zoals hun het beschrijft. “Ik begon al heel vroeg met drinken en meteen ook heel veel. Ik begon bijvoorbeeld op het vwo en ik heb het nooit afgemaakt. Uiteindelijk heb ik een mbo-opleiding gedaan en zo omhooggeklommen naar hbo-rechten. Momenteel ben ik zoveel gelukkiger dan de tijd toen ik zoveel aan het drinken was.”

Daimy vertelde dat diens vader invloed heeft gehad hoe hun uiteindelijk naar drank is gaan kijken. “Mijn vader was een extreme alcoholist. Dat besef ik mij nu pas. Drank nuttigen was altijd zo normaal in mijn leven, vandaar dat ik al zo vroeg begon. Helaas ben ik er niet verantwoordelijk mee kunnen gaan.” Diens vader was niet zoals ze in Nederland zeggen een ‘functionerende alcoholist’; “ik ben hem zo vaak in een bewusteloze staat tegengekomen, nu merk ik pas hoeveel dat met mij heeft gedaan. Daarom heb ik ervoor gekozen om alcohol te schrappen uit mijn leven.”

Arthur (21) heeft een echt studentenleven gehad. Zijn moeder drinkt helemaal niet, maar dat heeft hem nooit tegengehouden, vrienden spelen eenmaal een grote rol in het leven. “Momenteel ben ik gewoon zo druk en wil ik mij focussen op school en andere ambitieuze plannen, alcohol paste daar niet meer tussen. Ik lag er gewoon twee dagen uit na een nacht drinken.”

Ook Arthur merkt dat het je best lastig wordt gemaakt als je wil stoppen met drinken. “Ik heb een tijdje gewerkt in de horeca en daar was het echt onmogelijk geweest. Als je daar niet zou drinken, dan val je zo erg buiten de toon. Dan zijn het geen vrienden die je pushen, maar meteen achttien collega’s. Op een gegeven moment zwicht je dan wel.”

We kunnen wel concluderen dat het héél normaal is om wel te drinken en “gewoon ff meedoen” eerder een optie is dan een avondje overslaan. Mensen voelen soms een schaamte hangen om een spa rood bij een borrel te bestellen in plaats van een biertje, waaronder Arthur. Wil je meer horen hoe hij dit ervaart in zijn studentenleven en hoe hij ermee omgaat? Luister hieronder onze podcast ‘Kinderfeestje Zonder Wijn’, waar wij praten over de normalisering van alcoholgebruik in Nederland.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.