Taliban verplicht Afghaanse vrouwen weer een boerka te dragen

Taliban verplicht Afghaanse vrouwen weer een boerka te dragen

Bron: Pexels

Sinds kort moeten Afghaanse vrouwen weer verplicht een bedekkende boerka dragen in het openbaar. De hoogste leider van de Taliban, Hibatullah Akhundzada, maakte dat in het decreet duidelijk. Het gaat om een van de zwaarste beperkingen voor vrouwen sinds de Taliban vorig jaar de macht in Afghanistan heroverden. “Ze moeten een boerka dragen die hen van hun hoofd tot hun tenen bedekt, wat traditioneel en respectvol is”, aldus Taliban-leider Hibatullah Akhundzada.

In augustus 2021 greep de Taliban weer de macht in Afghanistan nadat de Amerikanen waren vertrokken. Vrijwel daarna liet de moslimextremistische organisatie weten dat ze de vrouwenrechten zouden respecteren. Maar al snel werd duidelijk dat die belofte niet werd gehouden. Zo mogen vrouwen en meisje niet meer naar school, mogen vrouwen niet zonder mannelijke begeleiding reizen en als een vrouw niet volledig haar gezicht bedekt, wordt haar man of een mannelijk familielid daarop aangesproken. Vooral op lokaal niveau worden allerlei beperkingen voor vrouwen ingevoerd. Tussen 1996 en 2001, tijdens het eerste Taliban-regime, mochten vrouwen ook alleen in een boerka over straat en mochten ze ook niet werken en naar school.
Het islamitische kledingstuk bedekt het lichaam van neus tot teen en groeide uit tot het symbool van het Taliban-regime. De Taliban stichtten het Islamitisch Emiraat Afghanistan, ook wel de Islamitische Staat Afghanistan genoemd. Daarnaast zijn bijna alle inwoners (99%) in Afghanistan moslims.

Wil van God

De Taliban laat verder weten ze dat Afghanistan willen regeren volgens de strikte regels van de sharia. De sharia zijn regels waar je je aan moet houden om te leven als een goede moslim. Die regels worden in verschillende gebieden, binnen een bepaalde brandbreedte en op verschillende manieren uitgelegd. Iedere moslim volgt de wil van God en is dat te vinden in de Koran en de Hadith, waar de uitspraken en gewoontes van de profeet Mohammed staat beschreven. De variant van de Taliban wordt als zeer streng beschouwd, en vallen hun regels volgens veel moslims niet meer binnen de sharia. “De ideologie en culturele waarden en normen van de Taliban wordt als het ware gemengd met de algemene islamitische rechtsregels”, vertelt Hoogleraar van Universiteit Leiden, arabist en gespecialiseerd in het islamitisch recht Maurits Berger. “Hier in het westen vinden wij het netjes om vrouwen aan te kijken als je een gesprek met ze voert of geef je elkaar een hand. In Afghanistan is het bijvoorbeeld netjes en respectvol als je vrouwen dus niet aankijkt en dat ze worden beschermd door middel van het dragen van een boerka.”
De Taliban doen dit echter niet in overeenstemming met de Afghaanse grondwet en de sharia in juridisch-theologische zin. Zo benoemt de Taliban het vaak de islam en sharia, maar komen de opvattingen eigenlijk vanuit de Taliban zelf, niet vanuit de islam”, zegt Berger.

Verder laat de hoogleraar weten dat nergens in de koran staat dat moslims op een bepaalde manier gestraft moeten worden voor het niet naleven van bepaalde regels. De  Taliban hoeft de sharia niet uit te voeren, want dat is namelijk al opgenomen in de bestaande grondweg van Afghanistan. Afghanistan is een islamitische republiek waarin geen wet in strijd mag zijn met de sharia. Tenslotte is Afghanistan het enige moslimland waar de sharia streng wordt toegepast.

Hoofddoek

Afghaanse vrouwen droegen voordat de Taliban de macht overnam al een hoofddoek, ook wel ‘hijab’, wat letterlijk betekent ‘bedekken’. Bescheidenheid en nederigheid zijn belangrijke waarden binnen de islam. Voor moslims kan dit betekenen om zich ingetogen en discreet te kleden. Bijvoorbeeld in het dragen van een hoofddoek, maar staat nergens in de Koran dat moslima’s een hoofddoek of een boerka moeten dragen. Volgens de sharia moet je je haar bedekken maar staat nergens dat vrouwen een gezicht bedekkende boerka moeten dragen, zoals de Taliban dit wel zien. Wel staat er in de koran enkele algemene teksten over kledingvoorschriften voor vrouwen: vrouwen moeten zich buitenshuis bedekken, zodat zij niet aantrekkelijk zijn voor mannen. Deze algemene kledingregel kun je op verschillende manieren uitleggen. Daarover is dan ook veel discussie binnen de islam. Moslima’s kunnen verschillende redenen hebben om een hoofddoek te dragen:

  • De nadruk op uiterlijke schoonheid verminderen
  • Uit liefde voor God
  • Trots op het geloof uitstralen
  • Naleven van de regels die de islam opdraagt


We spraken uitgebreid over dit onderwerp met Hoogleraar Maurits Berger in onze podcast Geloofwaardig.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.