“Ouders spelen een belangrijke rol bij het beeld dat jongeren hebben van alcohol”

“Ouders spelen een belangrijke rol bij het beeld dat jongeren hebben van alcohol”

Het blijkt dat jongeren die anderen zien drinken zelf een grotere kans hebben om ook te gaan drinken. Kinderen zien het drinken van alcohol overal om zich heen en dat heeft invloed op hun mening over alcohol.

Tekst: Boris van Leeuwen
Foto: Unsplash

Althans, dat claimt de campagne ‘Zien Drinken Doet Drinken’. “Ouders spelen een belangrijke rol bij het beeld dat jongeren hebben van alcohol. Als kinderen hun ouders vaak zien drinken dan gaan ze positiever denken over alcohol. Jongeren drinken vaker en meer alcohol als ze positief denken over drank. Ouders hebben dus een voorbeeldfunctie. Jongeren die hun ouders vaak zien drinken, gaan zelf vaak ook meer drinken”, aldus Drs. Cees Goos van STAP (Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid).

Maar ook vrienden spelen een belangrijke rol. “Jongeren zoeken vrienden die op hen lijken. Ook passen zij hun eigen gedrag en meningen aan naar het voorbeeld van hun vriendengroep. Jongeren drinken meestal in groepjes. De vriendengroep heeft daarom veel invloed op de hoeveelheid alcohol gedronken wordt. Jongeren die hun vrienden en leeftijdsgenoten zien drinken, hebben een grotere kans om zelf eerder alcohol te gaan drinken en later meer alcohol te drinken.”

En naast ouders en vrienden zijn er ook nog reclames. Reclames voor alcohol zetten jongeren aan om eerder en meer alcohol te drinken. Dit geldt voor zowel reclames via traditionele als digitale kanalen. Veel alcoholmarketing heeft een ‘feest’ thema dat vooral voor jongeren aantrekkelijk lijkt. De reclames zetten vaak het beeld neer dat alcohol gezellig, ontspannend en cool is. Hetzelfde geldt voor alcohol in films of op sociale media. Die reclames hebben effect op hoe jongeren naar alcohol kijken. Als jongeren positief denken over alcohol, dan is de kans groot dat ze meer of vaker gaan drinken.

Maar op dat voor situaties kan je als ouder dan wel drinken? “Alcohol is van oudsher een middel dat we op speciale gelegenheden gebruiken. Alcohol is in de loop der jaren verworden tot een alledaags middel dat we te vaak drinken, meer dan gezond is. Wanneer we weer terugkijken naar de functie van alcohol zal je merken dat er veel gelegenheden zijn waarbij kinderen niet aanwezig zijn waar je bij gelegenheid kunt drinken. Als de kinderen op bed liggen of als er een gelegenheid (feest of receptie) waar geen kinderen aanwezig zijn kun je gerust iets drinken. Je voorbeeldrol kun je het beste vervullen door niet in het bijzijn van kinderen alcohol te drinken.”, aldus een woordvoerder van Zien Drinken Doet Drinken.

Ook alcoholvrije drank nuttigen in het bijzijn van je kinderen is geen goed idee. “Er is nog geen onderzoek gedaan naar eventuele negatieve effecten van blootstelling aan 0.0%, maar uiteindelijk zou het effect hetzelfde kunnen zijn als bij ‘gewone’ alcoholhoudende dranken omdat het er hetzelfde uitziet. Ook kinderchampagne en dergelijken zijn geen goed voorbeeld. Zo geef je kinderen het idee dat je moet drinken om feestjes leuk te houden.”

Ook zijn er veel ouders die hun kinderen leren drinken. Ook dat is geen goed idee volgens de campagnegroep. “Een kind jong leren drinken waar jezelf bij bent is niet verstandig. Natuurlijk is het goed bedoeld, als een beschermende maatregel, om te voorkomen dat je kind vooral buitenshuis te vroeg of te veel gaat drinken. Maar uit diverse studies blijkt dat het effect omgekeerd is. Tieners die thuis alcohol te drinken hadden gekregen, waren later eerder stevige drinkers, in vergelijking met jongeren die geen alcohol gekregen hadden. De kans op het ontstaan van problemen door alcoholgebruik was volgens één studie bij deze jongeren zelfs meer dan twee keer groter.”

Ook zitten er veel nadelige gevolgen aan het drinken van alcohol voor minderjarige. Het is niet mogelijk om voor jongeren een veilige grens aan te geven. Het is zeker voor jongeren in de groei ongezond om alcohol te drinken. Alcohol verstoort de ontwikkeling van de hersenen tot ongeveer het 25e jaar. Bovendien lopen jonge drinkers meer kans om later problemen te krijgen met alcohol en de kans op verslaving op latere leeftijd is groter. Daarnaast is het bekend dat jongeren vaker de neiging hebben tot “binge drinken”, het in korte tijd drinken van te veel (5 glazen of meer) alcohol. Om bovenstaande redenen heeft de overheid besloten om de leeftijdsgrens voor het verkopen van alcohol aan jongeren en het op voor publiek toegankelijke plekken in bezit hebben van alcohol door jongeren in 2014 op te hogen van 16 naar 18 jaar.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.