Factcheck “Mensen die geen alcohol drinken, sterven vroeger”

Factcheck “Mensen die geen alcohol drinken, sterven vroeger”

Alcohol drinken en daardoor langer leven, voor veel mensen zal dit een ideale wereld zijn. Door het Belgische platform Metro Time wordt beweerd dat mensen die geen alcohol drinken vroeger sterven. Er worden vaker claims gedaan over dat alcohol drinken goed zou kunnen zijn voor de gezondheid maar deze claim is wel een hele gewaagde bewering. Hierom gaan we deze uitspraak factchecken.

Metro Time heeft deze informatie overgenomen van een onderzoek van de Universiteit van Texas. In het onderzoek hebben ze 1824 proefpersonen gevolgd, sommigen van hen dronken nooit, anderen af en toe en nog anderen misschien iets té vaak. Ze hebben gekeken naar welke groep de langste levensduur hadden en hieruit een conclusie getrokken.Deze groep van proefpersonen is voor dit onderzoek niet groot genoeg om een conclusie te kunnentrekken.

Als we uitspraken doen over het verband van levensduur en het drinken van alcohol zijn er veel meer aspecten die we moeten meenemen. Denk aan bijvoorbeeld levensstijl, aandoeningen/ ziektes of andere factoren die kunnen meespelen met de levensduur van een persoon. De cijfers uit het betreffende onderzoek wijzen blijkbaar dat de proefpersonen die alcohol drinken langer leefde. Volgends Ninette van Hasselt van het Trimbos instituut moet er beter gekeken worden naar de groepen die er getest worden. “De groep die niet drinkt is een hele andere groep dan de groep die wel drinkt. De groep die niet drinkt zijn mensen die bijvoorbeeld een ex-drinkprobleem hebben of mensen die een ziekte hebben waardoor ze niet mogen drinken, deze mogelijke onderliggende gezondheid problemen moeten wel worden meegenomen.”

Los van of het onderzoek goed is uitgevoerd of niet en er dus ook uitspraak gedaan kan worden, bekijken we de effecten van alcohol op je gezondheid. Er worden door veel verschillende media claims gedaan over dat één glas alcohol gezond voor je zou zijn of dat het goed zou zijn tegen hart -en vaatziektes. Ninette vertelt dat deze veel voorkomende claims over dat alcohol bevorderd zou zijn voor je gezondheid, zeker niet klopt.

Door de gezondheidsraad wordt als advies gegeven om niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken. Dit advies wordt gebaseerd op verschillende onderzoeken naar de effecten van alcohol op je gezondheid. Volgens cijfers van het Trimbos-instituut houden in Nederland meer vrouwen dan mannen zich aan dit advies van de gezondheidsraad.

Conclusie

Ninette ontkracht de claim van Metro Time. “Het is dus niet zo simpel dat je kunt zeggen ‘oh jij drinkt zo veel glazen alcohol, dus jij leeft zo veel korter’. Het gaat namelijk allemaal over kansen. We zien wel dat als je veel drinkt, je levensduur gemiddeld korter is.“ We kunnen dus zeggen dat het niet klopt dat mensen die geen alcohol drinken vroeger sterven.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.