Factcheck: ‘Het is ongezond om dagelijks je bed op te maken’

Factcheck: ‘Het is ongezond om dagelijks je bed op te maken’

Het is ongezond om elke dag je bed op te maken – dit zou namelijk de kans op huisstofmijt vergroten. Dat beweert het populaire TikTok-account @cleanhome_cleanmind in een recente video die inmiddels al meer dan 616 duizend keer bekeken is. Upd8 News zoekt uit of dit klopt.

Foto: Cassidy Dickens via Unsplash

Het begint gelijk te kriebelen, maar laten we beginnen bij het begin: wat is huisstofmijt? Dat leggen we heel simpel uit met behulp van de website van het Máxima MC. Huisstofmijt is een diertje dat leeft van de huidschilfers van mensen en dieren. Het liefst zitten ze op een warm en vochtig oppervlak, zoals je bed. Dit klinkt misschien heel vies, maar dat valt eigenlijk wel mee: ze zitten namelijk overal – ja, ook bij jou thuis – hoe schoon je ook bent. En daarmee blijkt het eerste deel van de claim van @cleanhome_cleanmind dus ook meteen onjuist: huisstofmijt is niet ongezond, het is zelfs heel gewoon.

Denk je nou: huh, iedereen heeft huisstofmijt, maar ik heb echt nog nooit zo’n beestje gespot? Klopt! Dat komt omdat ze zó klein zijn dat je ze met het blote oog niet eens kunt zien. Hiervoor zul je dus eerst een microscoop nodig hebben.

Om erachter te komen of het aantal huisstofmijten écht groter wordt als je je bed opmaakt, spreken we met Nelly Hamaker. Zij werkt bij het Longfonds, een organisatie die zich inzet voor gezonde lucht en mensen met ademhalingsproblemen. “Het is niet te voorkomen, maar als je het wil verminderen, moet je sowieso ‘s ochtends je dekbed openslaan zodat het vocht dat je eruit hebt gezweet kan verdampen”, vertelt ze. “De één houdt van een nette slaapkamer en slaat het dekbed keurig naar achteren – en de ander stapt uit bed zonder om te kijken. Dat maakt helemaal niets uit, want in beide gevallen ventileert het.” Ook helpt het volgens Hamaker als je bed van de bodem afstaat, zodat je matras kan doorluchten.

De meeste mensen merken gelukkig trouwens niets van de aanwezigheid van de diertjes. Alleen als je allergisch bent of astma hebt, zijn ze erg vervelend. Uit onderzoek van OTC Medical blijkt dat 25 procent van alle Nederlanders opgezadeld is met een huisstofmijtallergie. Dan kun je last krijgen van een verstopte neus, gesnotter, niesbuien, jeuk, een benauwd gevoel, een piepende ademhaling of slijm.
Volgens Oscar, die werkt bij Matras.Info, is het in dit geval heel belangrijk om je huis zo stofvrij en ‘glad’ mogelijk te houden – dat betekent: geen vloerbedekking, geen dikke gordijnen, zo veel mogelijk afneembare meubelen en speciaal antibacterieel beddengoed.

Conclusie
Goed nieuws voor de ouders én de kinderen: de bewering van het TikTok-account @cleanhome_cleanmind is slechts deels waar. Het klopt dat door het opmaken van je bed het aantal huismijten zich sneller kan vergroten. Máár: dat is voor de meeste mensen geen probleem, want die hebben geen huismijtallergie en dus geen last van die kleine beestjes in hun bed. Voor degenen die er wel jeuk en andere klachten van krijgen, geldt dat ze het dagelijks opmaken van hun bed beter kunnen skippen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.