De magie van goochelen

De magie van goochelen

Bron: Pexels

Hocus pocus pilatus pas. Dit zijn misschien wel de eerste woorden waaraan je denkt bij het woord goochelen. Iedereen heeft wel eens te maken gehad met een goocheltruc of is misschien wel eens naar een spectaculaire goochelshow geweest. Als klein kind droom je wellicht wel om net zo goed te worden als Hans Klok. Maar wat is goochelen nou eigenlijk precies? En hoe kan het dat je zo snel voor de gek wordt gehouden?

Goochelen is mensen iets laten zien of ervaren wat eigenlijk niet kan. Het is de kunst van het schijnbaar onmogelijke. Dit heeft allemaal te maken met je hersenen. Goochelaars proberen constant je aandacht af te leiden. Niet jij, maar zij bepalen waar je gedachten naar toe gaan. Onze hersenen werken als een soort zaklamp: een object waar we ons op concentreren, zullen we duidelijker en helderder waarnemen dan de rest van het decor.

Maar hoe trekken goochelaars dan jouw aandacht naar waar zij het precies willen? Eigenlijk is dat heel erg simpel, want dit doen zij door middel van gebaren en door specifieke vragen te stellen. Houd je kaart in gedachte en vertel het aan niemand. Wat is het cijfers wat op deze munt staat? Met enkele gerichte handbewegingen zijn je ogen in enkele seconden gericht op de plek waar de goochelaar dat wil. Een goochelaar kan dus met de aandacht van zijn publiek spelen door hun focus te scheiden.

Het is dus voor een goochelaar heel belangrijk om jouw aandacht naar een bepaalde plek te trekken en doet je brein de rest. Jouw hersenen verdringen alles waar je je niet volledig op concentreert. Dus uiteraard ook de geheime methode achter de goocheltruc.

Multitasken

Omdat we ons graag op één ding willen focussen, zijn we slecht in multitasken. Als je op verschillende dingen tegelijk wil focussen, verslapt je focus bij een gerichte taak of doel. En dat is precies wat een goochelaar wil. Tijdens het vertellen van een goocheltruc zorgt hij er namelijk voor dat jij als toeschouwer meerdere dingen tegelijk gaat doen, oftewel multitasken.

Een bekend voorbeeld is de truc met de bekers en het balletje. Tijdens deze truc lijkt het balletje van het ene naar het andere bekertje te verhuizen, zonder dat het publiek iets opmerkt. De goochelaar slaagt daarin de aandacht van zijn publiek te splitsen over de verschillende bekers. Hoe meer bekers de goochelaar gebruikt, des te meer de toeschouwers hun aandacht moeten splitsen.

Wil jij echt weten hoe een goocheltruc in elkaar steekt? Dan moet je proberen te focussen op wat de goochelaar juist niet wil. Laat je focus niet opsplitsen, maar richt je aandacht op één punt. Laat je daarnaast niet afleiden door de grapjes of mooie praatjes van de goochelaar, want voor je het weet blaast de magie je opnieuw van je sokken.

Soorten goocheltrucs

Binnen de goochelwereld zijn er veel verschillende soorten goocheltrucs en die kun je weer verdelen in categorieën, zoals illusies, Close-up magic en hypnose. Illusies, ook wel bekend als gezichtsbedrog: Het oog neemt iets waar, maar door de hersenen wordt het anders geïnterpreteerd. Een bekend voorbeeld van een goochelaar die veel met illusies werkt, is Hans Klok. Verder hebben ook Close-up magic: Misschien wel 1 van de boeiendste soorten goochelen, is close- up magic. Het is magisch entertainment op de vierkante centimeter. Dat gebeurt allemaal onder de neus van de toeschouwer, welke ter plekke verbouwereerd met tig vragen staat toe te kijken. Een voorbeeld hiervan is het tafelgoochelen. En tot slot: Hypnose, beter bekend als gedachtes lezen. Bij deze magische act word je in trans gebracht, een soort wakkere slaap.

Tips om een goede goochelaar te worden

Om goede goochelaar te worden moet je verschillende dingen kunnen: Je moet natuurlijk handig zijn met je handen. Verder moet je een publiek kunnen bespelen en kunnen afleiden. Eigenlijk moet je vooral ook goed kunnen acteren, je doet telkens alsof er iets magisch gaat gebeuren. En vooral veel en veel oefenen. Er is geen school voor goochelaars, maar zijn er wel heel veel goochelclubs binnen Nederland waarbij je je kunt aansluiten. En zijn er talloze YouTube-kanalen te vinden waarin de magie van goochelen wordt onthuld en uitgelegd.

Goochelaar Henk Arnoldus is te gast bij UP-weetje om te vertellen hoe goochelen precies in elkaar zit en laat hij uiteraard wat goocheltrucs zien.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.