Hoe werkt een camera?

Hoe werkt een camera?

We kijken allemaal naar beelden op onze telefoon en de televisie. Die beelden worden opgenomen door een camera. Ook maken we zelf foto’s en filmpjes met onze telefoon. Maar hoe kan een camera deze beelden vastleggen, hoe werkt een camera eigenlijk?

Camera obscura

Laten we eerst 200 jaar teruggaan. De eerste vorm van een camera was de camera obscura, wat Latijns is voor donkere kamer. De eerste camera’s waren een lichtdichte doos gemaakt om het licht op te vangen. Aan één kant van de doos zit een klein gaatje, later werd dit de lens. Het licht dat door het gaatje schijnt, werpt een afbeelding van de buitenwereld op de tegenovergestelde kant. Schilders gebruikte deze methode om gedetailleerde kunstwerken te maken. Door in een donkere kamer te zitten waar een klein gat in de muur zat, werd zo het landschap op hun canvas geprojecteerd.  Voordat er was uitgevonden hoe de afbeelding vastgelegd kon worden was het al een trend. Mensen konden de buitenwereld ongezien bespieden. Hoe afbeeldingen later werden vastgelegd kwam doordat het licht een stralingsgevoelig materiaal raakt. Zoals ons netvlies in onze ogen. De eerste foto’s werden vastgelegd op een verzilverde koperen plaat. Later kwam de film rol en de elektrische film.

Ogen

“Een camera werkt op dezelfde manier als onze ogen”, vertelt fotograaf Margreet. De lichtopening van de lens bepaalt net als onze iris hoeveel licht er naar binnen komt. Het licht maakt bochten in verschillende snelheden, door verschillende objecten zoals door de lucht naar glas. Het licht focust zich dan op een centraal punt. Wanneer je klikt op de ontspanknop, klapt er een spiegeltje binnen de camera naar boven. Het licht stopt wanneer het de film in de camera bereikt of het netvlies in je oog. Beide vormen een omgekeerde afbeelding. Onze hersenen draaien de afbeelding automatisch rechtop. Bij de camera is er nog een ander licht pad. Wanneer de ontspanknop al is ingedrukt gaat het spiegeltje weer terug op zijn plek. Door nog een schuin spiegeltje boven wordt de afbeelding weer recht op gepresenteerd.

Digitale camera’s

We weten nu hoe oude camera’s werken, waarbij de afbeelding wordt vastgelegd op filmrolletjes. Deze zijn bij een digitale camera verwisselt met elektrische film en zo kwam het tijdperk van de digitale camera’s. Hoe we eerst chemicaliën lieten reageren met licht om permanente afbeeldingen te krijgen, kan elektrische film kleur opvangen en veranderen in elektrische signalen. De computer kan met deze elektrische signalen een afbeelding maken. Deze afbeelding kan je op elk scherm zien. Oude film rollen konden alleen op papier uitgeprint worden. Digitale foto’s kunnen opgeslagen, gedeeld of verwijderd worden op elk moment.

Andere soorten camera’s

Camera’s kunnen elk soort licht opvangen, zichtbaar of onzichtbaar. Je hebt warmte camera’s die de warmte van elk objecten in de camera kan laten zien. X-ray camera’s laten onze botten zien, zo kunnen dokters zien of je een bot hebt gebroken. Er zijn heel veel verschillende camera’s en dat komt allemaal voort uit de eerste camera.

Over de auteur

Susanna Schellenbach Bueno

Student Journalist aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *