Drinken de Fransen echt zoveel wijn als wij denken?

Drinken de Fransen echt zoveel wijn als wij denken?

We weten dat de Nederlanders niet vies zijn van een vrijdagmiddagborrel of een wijntje bij het avondeten. Wij heffen 112 dagen in het jaar het glas, maar de Fransen doen dat vaker. 

Tekst & audio: Josephine Hanna

Sinds 2019 raden de Franse gezondheidsautoriteiten aan om maximaal twee glazen wijn per dag te drinken. Volgens onderzoek drinkt namelijk bijna één op vier Franse volwassenen regelmatig te veel alcohol. Maar zijn de Fransen ook even grote zuiplappen als Nederlanders zijn?

Uit de cijfers blijkt dat Fransen vaak drinken, maar niet binge-drinken. Het hoort nu eenmaal bij de lunch, avondeten of de naborrel met kaas. Maar dat kan goed bij één glas blijven. De fransen drinken aanzienlijk minder vergeleken met 50 jaar geleden. Toen dronk een gemiddelde Fransman 200 liter wijn in een jaar, nu is dat gemiddeld 80 liter wijn.

“Het is wel zo dat Frankrijk een land is van wijn. Ze zijn een van de grootste wereldwijde producenten van wijn. En ook de grootste drinkers natuurlijk”, vertelt Frank Renout, correspondent Frankrijk voor onder andere de NOS. Ook Bola, afgestudeerd in Franse taal en cultuur, viel het op dat de Fransen over hun gevoelens begonnen te praten na een aantal wijntjes naar achter geslagen te hebben.

Meer horen over de alcoholcultuur in Frankrijk van Frank en Bo? Luister de reportage hieronder.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.