“Er moet een landelijk protocol komen om stagediscriminatie tegen te gaan”

“Er moet een landelijk protocol komen om stagediscriminatie tegen te gaan”

bron: Pexels: Daniel Reche

Een wet die discriminatie bij sollicitatiegespreken verboden zou maken, waaronder ook sollicitatiegesprekken voor stages vallen. Dit werd op 26 maart afgewezen door de Eerste Kamer. Terwijl er juist veel sprake is van stagediscriminatie. Tot nu toe valt de verantwoordelijkheid van het aanpakken van deze discriminatie op opleidingen zelf.

‘Het wetsvoorstel verplicht werkgevers en intermediairs om een werkwijze te hebben die gericht is op het voorkomen van discriminatie bij werving en selectie van werknemers’, is wat in het wetsvoorstel van de Tweede Kamer staat. Dit gebeurt tot nog toe niet altijd, vandaar het voorstel. Ook niet wanneer studenten van het hoger onderwijs stage gaan lopen.

“Hogescholen zijn niet verplicht een meldpunt te hebben om discriminatie te melden, maar de meesten hebben het wel. Het gebeurt vaker dat binnen opleidingen zelf aandacht bestaat voor stage discriminatie”, stelt Machteld de Jong, lector Diversiteitsvraagstukken Inholland. Hier licht zij aan toe dat de studenten zo naar de stagecoördinator of stage-docent kunnen gaan. Dit persoonlijke probleem is zo makkelijker bespreekbaar.

Wat stagediscriminatie is en wat het met studenten doet, hoor je in de audioreportage hieronder.

Niet alle hogescholen hebben meldpunten. Op de vraag of Machteld het er mee eens is of dit landelijk verplicht moet worden, antwoordt zij: “Er is al veel aandacht voor stagediscriminatie in de politiek. In 2022 werd er nog een manifest ingediend over dit onderwerp. Ik ben juist van mening dat het niet gaat om meldpunten, maar in het voorbereiden op een stage moet er verandering komen. Als hier een protocol op gebouwd wordt, gaan studenten beter voorbereid naar een stage en weten zij meer wat er te wachten staat. Daarnaast moeten werkgevers in nauwer contact komen met de scholen.”

Over de auteur

Naomi Goldenberg

Met een liefde voor geschiedenis en cultuur is Naomi in het nieuwe hoofdstuk van haar leven gestapt: journalistiek. Met het doel later in haar carrière beide passies te kunnen combineren baggert ze eerst door deze 4-jarige opleiding. Dit allemaal in de hoop later aan het werk te kunnen bij National Geographic Historia.