“Het is ongelofelijk dat zo een atheïstisch land zich zo bemoeit met het geloof”

“Het is ongelofelijk dat zo een atheïstisch land zich zo bemoeit met het geloof”

De Chinese Communistische Partij controleert ‘alle aspecten’ van het Tibetaans boeddhisme. Dit kwam naar voren in een jaarverslag van de VS over godsdienstvrijheid in de wereld. Paula is medeoprichter van het Maitreya Instituut en directrice van het instituut in Amsterdam. Ze bestudeert het Tibetaans boeddhisme al vele jaren.

Tibetaans boeddhisme

“Het Tibetaans boeddhisme is in feite Indiaas van oorsprong. Het wordt niet alleen in Tibet beoefend, maar ook in Bhutan, Noord-Nepal, Noord-India, Mongolië en enkele staten van Rusland”, vertelt Paula. Het is de enige vorm van boeddhisme waar de traditie Vadjrayana uit India vrijwel in zijn geheel is behouden en wordt beoefend. Het gaat bij Vadjrayana niet alleen om het ‘uitblussen’ van negatieve emoties, maar de energie van negatieve emoties te gebruiken om het tegenovergestelde te bereiken; van egoïstische begeerte naar een liefde voor iedereen. Het is belangrijk bij Vadjrayana om begeleid te worden tijdens de meditatietechnieken, omdat het anders psychische gevolgen kan hebben.

Dalai Lama

Tenzin Gyatso is de hoogste geestelijke leider van de Tibetaanse Boeddhisten. “De zoektocht naar de Dalai Lama verloopt op een bijzondere manier. De leiders van Tibet krijgen via visioenen hints die naar de nieuwe Dalai Lama moeten leiden. Voor ons klinkt het heel raar en exotisch maar daar is het heel normaal”, vertelt Paula. Tenzin Gyatso moest Tibet, zijn geboorteland verlaten. In 1950 viel het Chinese Communistische leger Tibet binnen. De dalai lama had geen andere optie dan een akkoord te ondertekenen, waarin stond dat hij leider mocht blijven maar wel onder gezag van China. De samenwerking mislukte en er brak een opstand uit. Hij vluchtte naar India en werd daar met open armen ontvangen en kreeg een eigen gebied gekregen; Dhramsala. Hier gaan Tibetaanse vluchtelingen ook naar toe. In India verwierp hij het akkoord en deed er alles aan om de situatie internationaal bekend te maken. De dalai lama blijft vechten voor een vrij Tibet, maar ondanks de grote publiciteit worden in zijn geboorteland nog altijd mensenrechten geschonden.

Onderdrukking van religie

“Ze bepalen nu hoeveel nonnen en monniken er in kloosters kunnen studeren. Ze hebben invloed op het lesmateriaal en ook op de reïncarnaties. Het is ongelofelijk dat zo’n atheïstisch land zich zo bemoeit met het geloof”. Ook dwong China kloosters om de Chinese vlag en afbeeldingen van Chinese leiders te tonen. Ook moesten inwoners van Tibet hun foto’s thuis van de Dalai Lama vervangen met foto’s van de huidige president Xi Jinping. Ook hadden inwoners het idee dat corona werd gebruikt als smoes bij het annuleren van veel religieuze festivals in Tibet. In kloosters hangen ook vaak camerasystemen om toezicht te houden en soms zitten er zelfs politiebureaus in het klooster. Tibetanen die religieuze en traditionele kleding droegen zeiden dat ze werden gediscrimineerd door werkgevers. Chinese functionarissen waarschuwen aanhangers van de Dalai Lama dat zij gearresteerd kunnen worden. Ze vragen Tibetanen ook om iedereen aan te geven die banden onderhoudt met de Dalai kliek. De Chinezen willen nog meer controle krijgen in Tibet. De huidige Dalai Lama zal het ze niet makkelijk maken. Hij heeft verteld dat hij zou reïncarneren in een vrij land zoals India. Ook zei hij dat hij net zo goed kan terugkomen als vrouw.

Journalisten zijn al jaren niet meer welkom in Tibet. Niemand komt het land in en door de censuur maakt het moeilijk om de problemen bekend te maken er komt geen objectief nieuws naar buiten.

Over de auteur

Susanna Schellenbach Bueno

Student Journalist aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.