Voor de eerste keer edibles eten 

Voor de eerste keer edibles eten 

UTRECHT – Iets voor het eerst doen kan soms best spannend zijn. Al helemaal wanneer je voor het eerst gaat experimenteren met drugs. Al helemaal helpt het om te weten wat het precies is dat je inneemt. Gelukkig gingen er mensen voor ons, en gaat expert Jordan Roet ons haarfijn uitleggen hoe het proces van edibles maken eruit ziet. 

 

Jordan welkt al jaren in een coffeeshop en maakt zelf ook regelmatig edibles. “Het begint allemaal met een proces dat Decarboxyleren heet.” vertelt Jordan. “Je legt de wiet dan op een bakplaat in de oven, waardoor het uitdroogt en vebrokkelt.” Veel mensen lijken te denken dat je de wiet dan rechtstreeks in het eten verwerkt, maar dat is niet zo: “de volgende stap is infuseren. Je verwarmt boter in een pan en “bakt” de wiet daar een paar uur lang in. Dit doe je om de THC, de werkende stof in cannabis, te extraheren en te mengen met de boter. Wanneer je dat hebt gedaan moet je de boter goed uitzeven zodat er geen blaadjes of stammen in zitten. Als de boter helemaal goed uitgezeefd is kan je het af laten koelen, of meteen in vleoibare vorm gebruiken.” 

Maar waarom zou je dit nou willen gebruiken? Is het niet veel te veel moeite voor hetzelfde effect? “Een van de grootste redenen dat mensen besluiten edibles te maken is simpelweg omdat ze het leuk vinden. Mensen die graag cannabis gebruiken en er iets nieuws mee willen doen komen vaak bij edibles uit. Andere mensen doen het voor medicenale redenen, bijvoorbeeld bij teveel stress of chronische pijn. Sommige mensen mogen dan niet roken, maar kunnen de medicinale voordelen nogsteeds goed gebruiken.”  

In de uitzending spraken wij met Valerie de Ruiter. Zij vertelt als ex-drugsverslaafde haar persoonlijke verhaal.

Over de auteur