De gevolgen van tinnitus

De gevolgen van tinnitus

Tinnitus, oftewel oorsuizen, schijnt een groot probleem te gaan vormen voor de huidige jonge generaties. Niet alleen wordt tinnitus vastgesteld bij een alsmaar jongere groep. Het kan ook ontstaan, of verergeren, naar mate de leeftijd vordert. Daarnaast zijn andere factoren zoals stress, vermoeidheid en gezondheid over het algemeen ook van groot belang als het gaat om het ontstaan van tinnitus en het effect daarvan. Deze factoren kunnen het aanzienlijk verergeren. Daar zijn zowel KNO-arts Geert Küppers (56) als de door tinnitus getroffen Marlies (21) het over eens.

Door Kariann Stoltz

Constant geluid

Een constant aanwezige piep in de oren. Dat kan niet anders dan onprettig zijn. Helaas is dit voor een alsmaar groeiende groep wel de realiteit. Ook voor de 21 jarige Marlies is dit het geval. Al sinds haar achttiende heeft zij last van tinnitus. Tinnitus is ongeneeslijk. Het is echter wel te voorkomen door je oren goed te beschermen tegen gehoorschade!

Het gaat snel

Want één keer te dicht bij een harde geluidsbron is al genoeg om gehoorschade op te lopen. Dit overkwam Marlies op een festival. Na afloop daarvan merkte zij op dat haar oren suisden. Iedereen die wel eens uitgaat zal dat gevoel vast herkennen. Maar toen het oorsuizen bij Marlies na een week nog steeds aanhield, begon ze zich zorgen te maken. Vrij kort daarna werd bij de toen achttienjarige Marlies tinnitus vastgesteld.

Beschermen

Na het oplopen van tinnitus is het noodzaak om de gehoorschade niet te verergeren. Dit doe je door je oren heel goed te beschermen tegen hard geluid. Volgens Geert Küppers en Marlies zijn oordopjes het beste middel.

Uitzichtloze situatie

Het ongemak van tinnitus stopt niet bij de oorsuis. Het is zo onaangenaam dat het voor veel patiënten mentaal erg zwaar valt. Küppers: “Het is voor tinnitus patiënten vaak moeilijk om zich neer te leggen bij het feit dat er geen remedie is. Er bestaat wel medicatie die het minder onaangenaam maakt, maar het geneest niet. Dat beschouwen veel patiënten als een uitzichtloze situatie.” Ook vertelt Küppers dat het zelfs zo onaangenaam en uitzichtloos kan worden dat patiënten er depressieve gevoelens van kunnen krijgen. “In de meest ernstige gevallen kan zo’n patiënt dan bedenken: Als dit het voor de rest van mijn leven is, dan hoeft het voor mij niet meer dokter”, aldus Küppers.

Marlies zou iedereen op het hart willen drukken: “Tinnitus is ongeneeslijk. Maar het is wel te voorkomen. Bescherm je oren nu het nog kan, want dit wens je niemand toe.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *