De transgenderwet en haar voor- en tegenstanders

De transgenderwet en haar voor- en tegenstanders

Afgelopen week verscheen er veel in het nieuws over de Transgenderwet. Aankondiging daarvan leidde tot een protestmanifest en vernielde bushokjes. Dit protestmanifest werd ondertekend door journalisten zoals Bart-Jan Spruyt, artsen en sociologen. Als reactie op het manifest kwam er een tegengeluid; een manifest voor gendervrijheid.

Gendertwijfel

Het protestmanifest van Gendertwijfel waarschuwt ons voor de wetswijziging. Deze nieuwe Transgenderwet zorgt ervoor dat je niet langer een verklaring nodig hebt van een deskundige om je geslacht te veranderen op je geboorteakte, en zo ook je identiteitsbewijs Ook kunnen jongere kinderen onder de zestien dan ook hun geslacht veranderen, zij moeten dan nog wel langs de rechter. Dit betekent niet dat je oneindig kan wisselen de derde keer moet er alsnog een verklaring van een deskundige bij komen.

Transgender Netwerk Nederland, een organisatie die zich hard maakt voor transgenderrechten, vindt het een positieve verandering aangezien dit transgenders een vernederend gesprek, geld en lange wachtrijen scheelt

In het manifest van Gendervrijheid staan verschillende argumenten voor de wetswijziging. In hun manifest staat dat geslacht wel een spectrum is het verschillende kenmerken zoals hormonen, anatomie en chromosomen. Beide manifesten staan recht tegen over elkaar. Hoe kan dit en hoe ervaart een transgenderpersoon deze discussie over hun zelfbeschikkingsrecht?

Over de auteur

Jo-Anne Loosman

Mijn naam is Jo-Anne Loosman. Ik ben 18 jaar oud en student journalistiek. Mijn interesses zijn erg breed en ik schrijf dan ook artikelen over veel uiteenlopende onderwerpen. Later hoop ik mooie documentaires te maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *