Internationale Dag Van Het Vrouwencondoom

Internationale Dag Van Het Vrouwencondoom

Expert anticonceptie, Rutgers kenniscentrum seksualiteit.

Vandaag, vrijdag 16 september, is het de Internationale Dag Van Het Vrouwencondoom. Deze dag is in het leven geroepen om het vrouwencondoom te promoten, als middel voor vrouwen om zichzelf te kunnen beschermen tegen hiv, soa’s en onbedoelde zwangerschap.

Regie in handen nemen
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) willen wereldwijd 222 miljoen vrouwen zwangerschappen uitstellen of vermijden. Vaak is er geen toegang tot effectieve anticonceptie. “In Afrika en Azië is de seksuele voorlichting en toegang tot aniconceptie beperkt. Daar is de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen veel groter dan hier. Mannen bepalen daar vaak wanneer er gevreeën wordt maar ook of ze een condoom gebruiken. Het vrouwencondoom is een manier voor vrouwen om zichzelf te beschermen en zelf de regie in handen te nemen”, aldus Ingvil de Haan, expert anticonceptie en voorlichter en trainer bij Rutgers Expertisecentrum Seksualiteit.

Vrouwencondoom
Het vrouwencondoom is uitgevonden in 1994 door Lasse Hessel. “Het vrouwencondoom lijkt wel op het mannencondoom.  Het is een groter zakje van rubber en er zitten twee ringen aan, één aan het uiteinde en één onderin het zakje. Het zijn twee flexibele kunststof ringen. Om hem te gebruiken knijp je de onderste ring samen tussen je vingers en die breng je dan diep in de vagina in. Je zorgt dat de buitenste ring buiten de vagina blijft over de schaamlippen heen zodat hij ook tegen soa’s beschermt”, vertelt de Haan. Het vrouwencondoom is veiliger dan het mannencondoom. Het mannencondoom scheurt namelijk sneller. Ook kun je het vrouwencondoom geruime tijd voor de seks inbrengen.

Seksuele voorlichting
In Nederland wordt er op 40% van de scholen geen voorlichting gegeven over anticonceptie en zwangerschap. “Het is belangrijk om te weten welke anticonceptiemiddelen er allemaal zijn. Dan kun je een middel kiezen dat jij fijn vindt om te gebruiken. Iedereen kent de pil, het condoom en een spiraal maar er zijn wel tien verschillende anticonceptiemethoden”, aldus de Haan.

Een mannenzaak
Rutgers voert campagne om van anticonceptie ook een mannenzaak te maken. “Bij penis-in-vagina seks is er altijd een risico op zwangerschap, ook als je anticonceptie gebruikt. Bijna alle middelen moeten door de vrouw worden gebruikt, maar dat betekent niet dat een man zich er niet mee bezig hoeft te houden. Samen seks is samen de risico’s voorkomen.”, vindt de Haan.

Informatie over alle anticonceptiemiddelen en een handige keuzehulp vind je op Anticonceptievoorjou.nl.

Over de auteur

Meike van der Ploeg

Meike van der Ploeg is een jonge journalist met een hart voor human interest. Ze is geboren en opgegroeid in Haarlem en woont sinds kort in het bruisende Amsterdam. Wat haar drijft is het vertellen van verhalen die mensen met elkaar verbinden. Ze studeert met veel enthousiasme aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *