Factcheck: Gua Sha-massages hebben geen invloed op emotie-regulatie

Factcheck: Gua Sha-massages hebben geen invloed op emotie-regulatie

Je gezicht masseren met edelstenen zou je emoties in evenwicht brengen, zo schrijft het blad Happinez in een artikel over de zogeheten ‘Gua Sha’-methode. Naast vele andere positieve effecten die de massage je zou brengen, zou het dus ook invloed hebben op je emoties. Helaas kunnen edelstenen hier niet direct voor zorgen. We vertellen je in deze factcheck waarom niet.

Edelstenen en wetenschap

Om meer kennis te krijgen over edelstenen en hun werking, spreek ik met onderzoeker Hanco Zwaan. Zwaan is het hoofd van het Nederlandse Edelsteen Laboratorium, gevestigd in ‘Biodiversity Centre’ Naturalis. “Wetenschappelijk kun je niks met edelstenen, want je neemt niks in”, zegt de onderzoeker. “Chemische elementen zitten opgesloten in de kristalstructuur van de steen. Dat komt niet vrij en het geeft ook niks af. Er komt daarom geen energie uit de steen.” Ook zegt Zwaan dat de kostbaardere mineralen die verkocht worden met een bepaalde naam, vaak niet eens datgeen zijn wat ze beweren. Bij Gua Sha-stenen kom je vaak Jade tegen, echter is de kans dat dit ook daadwerkelijk een Jade is klein. Overigens geeft de wetenschapper wel aan dat de ‘kwartsen’, zoals Rozenkwarts, wel vaak echt zijn.

De werking van edelstenen wordt vaker in twijfel getrokken. In een artikel van RTLNieuws wordt onderzocht of deze mineralen ook écht wat doen. Hierin komt het placebo-effect naar voren. Andrea Evers, gezondheidspsycholoog aan de Universiteit Leiden zegt hierover het volgende: “Het kan zijn dat kristallen een sterk, positief placebo-effect veroorzaken.” Ook Hanco Zwaan noemt het placebo-effect in ons gesprek. Het speelt volgens hem een belangrijke rol bij de ervaring.

 “Wat Happinez beweert, is 1000% lulkoek!”

In het artikel van Happinez staat dat de Gua Sha-methode voortkomt uit de traditionele Chinese Geneeskunde. Hierbij zou levensenergie, ook wel Qi genoemd, centraal staan. Deze energie zou door spanningen of stress vast komen te zitten. De klachten die je hiervan ervaart zouden verholpen kunnen worden door een Gua Sha-massage, aangezien dit ervoor zou zorgen dat de energie- en bloedsomloop weer soepel zouden lopen. Hiermee zouden dus ook de emoties in evenwicht gebracht worden. Iemand die deze opvatting stevig afkeurt, is anesthesioloog Catherine de Jong. Zij is lid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, die zich hard maakt tegen het onbevoegd uitoefenen van de geneeskunde. “Het is 1000% lulkoek. Je emoties worden er niet in- of uitgebracht door stenen. Het is een behandelritueel, maar het is niet zinvol.”

Gezondheidszorg of wellness

Als ik mevrouw de Jong aan de telefoon heb, heeft ze het over het onderscheiden van twee dingen: gezondheidszorg met wetenschappelijk bewijs en wellness. “Een massage is een vorm van wellness, zo noemt de Jong. Het zorgt namelijk voor een fijn gevoel, maar het is niet zinvol. “Als je wat koopt, bijvoorbeeld bij het boeken van een massage, krijg je daar een blij gevoel van. Daarna gaat het leven wel gewoon door. Je wordt er niet gezonder van, maar je bent tevreden met het gevoel wat je krijgt van de behandeling die je gekocht hebt. Of je nu denkt dat een massage met insectenpoten of een massage met edelstenen beter werkt, het blijft wellness en geen gezondheidszorg.”

 Wetenschappelijke mening

Prof. dr. Chris Dijkerman is hoogleraar Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Ik spreek hem kort over de bewering van Happinez. “Ik ben niet bekend met de ‘Gua-sha’-methode. In het algemeen: Aanraking kan positieve effecten hebben op stress en emotie verwerking, ik denk niet dat je hiervoor edelstenen nodig hebt.” Het fijne gevoel wat men krijgt is dus afkomstig van de aanraking, niet het object wat je daarvoor gebruikt.

Conclusie

Het fijne gevoel wat zowel de Jong, als Dijkerman noemen wordt dus veroorzaakt door een placebo-effect. Ook onderzoeker Hanco Zwaan benoemt dit effect. De Gua-Sha massage kan dus zorgen voor een prettig gevoel, maar het kan je emoties niet in evenwicht brengen. Het geloof dat het werkt, kan je een fijn gevoel geven. Dat het ook daadwerkelijk wat doet, is nooit bewezen.

Over de auteur

Anna-Britt Ruijgers

Anna-Britt Ruijgers (2001) is student Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *