Hoe de dood van Mahsa Amini zorgt voor protesten in Iran

Hoe de dood van Mahsa Amini zorgt voor protesten in Iran

Foto: Diana in Iran

Afgelopen week werd de 22-jarige Mahsa Amini gearresteerd door de Iraanse religieuze politie. Drie dagen later overleed ze in het ziekenhuis. Omstanders zagen dat ze bij haar arrestatie hardhandig in een busje geduwd en geslagen, zo melden verscheiden nieuwsbronnen waaronder Al Jazeera English. Volgens de Iraanse politie had Amini hartproblemen.

Mahsa is niet de eerste vrouw die zo wordt behandeld door deze eenheid. Zo waren er in augustus ook protesten nadat schrijver en artiest Sepideh Rashno werd gearresteerd vanwege ‘ongepaste kleding’. In filmpjes, die waren verspreid via sociale media werd ze aangevallen in een busje door de politie. Later verscheen Rashno op de staatstelevisie, daar bekende ze dat ze was gearresteerd vanwege het tarten van een hijab-bevel van de politie. Volgens de Hrana Human Rights Group werd ze voor haar verschijning op televisie naar het ziekenhuis gebracht voor interne bloedingen.

De positie van vrouwen in Iran wordt volgens Amnesty International steeds slechter. Zo zien we een stijging van 10%in het uithuwelijken van meisjes met een leeftijd van 10 tot 14 jaar. Ook worden mannen die hun vrouwen of dochters vermoorden nog steeds niet proportioneel gestraft. Diana woont in Nederland maar ziet haar familie in Iran lijden onder het regime: ‘het doet heel veel pijn omdat sinds ongeveer 1978 vrouwen onderdrukt worden. Er is altijd een angst, in mijn familie speelt het zeker dat vrouwen onderdrukt worden en dat de samenleving niet voor hen gemaakt is.’

De Iraanse religieuze politie handelt vanuit de Islam, maar dit gaat volgens Diana allang niet meer over religie: ‘Het gaat om een regering die islam gebruikt om hun acties te rechtvaardigen. Ik merk dat heel veel mensen in Iran angst hebben door de regering voor de religie, waardoor er angst is voor zowel de staat als religie en dat zijn de belangrijkste dingen in dat land. Mensen zijn daar constant bang, vrouwen zijn constant bang.’

Over de auteur

Jo-Anne Loosman

Mijn naam is Jo-Anne Loosman. Ik ben 18 jaar oud en student journalistiek. Mijn interesses zijn erg breed en ik schrijf dan ook artikelen over veel uiteenlopende onderwerpen. Later hoop ik mooie documentaires te maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *