Ongewild, maar toch een aanstaand feit: het WK Voetbal in Qatar

Ongewild, maar toch een aanstaand feit: het WK Voetbal in Qatar

Terwijl de wereld in zijn greep wordt gehouden door de oorlog in Oekraïne, denderen we in sneltreinvaart op het WK Voetbal in Qatar af. Het zo ongewenste toernooi, al 12 jaar lang, komt er ‘gewoon’. Oproepen tot boycots, het WK afpakken van Qatar: het heeft allemaal geen zin. De bal gaat een maand lang rollen vanaf 20 november, met het besef dat vele arbeidsmigranten en hun families erbij hebben geleden.

Arbeidsmigranten die in slechte werkomstandigheden hebben geleden of zijn overleden, daar is het Amnesty International als kopman van het anti-Qatarprotest om te doen. Jarenlang hebben we over de schrijnende omstandigheden kunnen lezen in de media, maar de landen en hun voetbalbonden konden maar moeilijk een passend antwoord verzinnen. Het Nederlands Elftal hield het tot vorig jaar bij ‘Football Supports Change’ (de situatie voor arbeidsmigranten moet veranderen) als statement. Deze weken laat de KNVB meer blijk van een besef zien dat we niet ‘zomaar’ kunnen gaan voetballen in Qatar.

Compensatiefonds

KNVB-secretarisgeneraal Gijs de Jong legde vorige week in diverse media uit hoe de spelers van het Nederlands Elftal bewust worden gemaakt van het Qatarprobleem. Amnesty International kreeg de kans om Louis van Gaal’s mannen uit te leggen dat een compensatiefonds voor de families van overleden arbeidsmigranten hét speerpunt is. Ook is er een videoboodschap getoond, waarvan de inhoud tot nu toe onbekend is. Het Nederlands Elftal zou zich uit moeten spreken voor het compensatiefonds, maar niet schuldig moeten voelen omdat ze gaan voetballen in Qatar.

Amnesty International en de KNVB zetten in op het compensatiefonds omdat voor families van overleden arbeidsmigranten vaak geen erfenis of testament beschikbaar is. Als een familielid overlijdt, blijft er simpelweg niets achter. Dit komt doordat ze worden afgeschilderd als ‘natuurlijk overleden’ personen, en niet als ‘dood door arbeidsomstandigheden’.

De afgelopen week greep bondscoach Louis van Gaal in de pers meteen het podium om het idee van Amnesty International en de KNVB voor een compensatiefonds te steunen. Volgens de bondscoach heeft de Wereldvoetbalbond FIFA al vele miljoenen verdiend aan het komende WK, dus een geste naar de families van migrantenarbeiders toe zou niet meer dan logisch zijn.

FIFA’s spagaat

Druk op de FIFA uitoefenen zal de komende tijd het thema zijn. Volgens Gijs de Jong heeft de FIFA nog geen beloofde toezeggingen gedaan. De KNVB en Amnesty willen nog voor november een compensatiefonds met minstens 440 miljoen dollar van de FIFA in die pot. Dat is een symbolisch bedrag ter hoogte van het WK-prijzengeld.

De KNVB en Amnesty International zijn fel in hun bewoordingen, maar de FIFA heeft ook te maken met contracten en banden met véle (commerciële) partijen. De inzet op het naleven van mensenrechten is terecht, maar de waarheid is dat dat allang niet meer het belangrijkste uitgangspunt is in de geldbeluste voetbalwereld.

Het Nederlands Elftal gaat ‘gewoon’ naar Qatar en is volop in voorbereiding voor het WK aldaar. In de radiouitzending van UPD8 spraken we met voetbaljournalist Yordi Yamali over de verrichtingen, en toch ook een beetje over Qatar.

Over de auteur

Stijn Wielinga

Stijn Wielinga is een 23-jarige student aan de Utrechtse School voor Journalistiek en verslaggever bij de online regiosite WoerdenRondom. De Leidenaar studeerde eerder ICT aan de Hogeschool Leiden en Finance & Control aan de Haagse Hogeschool. Nu volgt de breed geïnteresseerde student eindelijk zijn hart door de journalistiek in te gaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *