De collecteweek van de Nierstichting dit jaar ook ‘coronaproof’

De collecteweek van de Nierstichting dit jaar ook ‘coronaproof’

Foto: Julia Brouwer

“Goedenavond, de Nierstichting,” klinkt het deze week weer massaal aan de deuren. Van zondag 19- tot en met 25 september wordt er weer gecollecteerd voor de Nierstichting, dit jaar ook met behulp van QR codes. Tijdens de collecteweek probeert de Nierstichting zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek en om het aantal donoren te vergroten.

Één van de collectanten is Katja Jansen. Zij loopt voor de Nierstichting in Den Helder en maakt ook gebruik van de nieuwe QR codes. Elk jaar heeft ze haar vaste straten waar ze collecteert en ze doet dit met veel plezier. Door corona zijn er nieuwe mogelijkheden om te collecteren. “Collecteren met een QR-code is een stuk veiliger,” zegt Jansen.

Zo’n 12 procent van de Nederlandse bevolking heeft te maken met nier schade. Dit ontstaat voornamelijk wanneer je een hoge bloeddruk of diabetes hebt. Er zijn veel verschillende soorten nierziekten, maar één ding is zeker: zonder nieren kun je niet leven. Ook Anita Hilberink heeft problemen met haar nieren en wordt hier dan ook elke dag mee geconfronteerd: “Ik moet altijd letten op mijn voeding, ik mag niet teveel zout en ook bijvoorbeeld rauw vlees of vis kan ik niet eten.”

Over de auteur

Julia Brouwer

Tweedejaars studente journalistiek, met passie voor maatschappelijke vraagstukken. Schrijft artikelen, maakt reportages en presenteert weleens wat. Ze blijft altijd objectief, is erg nieuwsgierig en altijd geïnteresseerd. Ze maakt ook een maandelijks jeugdjournaal voor basisscholen in Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.