VN stelt internationale dag democratie in

VN stelt internationale dag democratie in

Credits afbeelding gemaakt door freepik.nl

UTRECHT- De afgelopen tijd zien we dat veel landen om ons heen het moeilijk hebben met het behouden van hun democratische rechtssysteem. Zoals in Hongkong, Wit-Rusland, Afghanistan en Brazilië. 15 september is uitgeroepen als internationale dag van de democratie door de VN. Want democratie is dus geen vanzelfsprekendheid.   


Democratie is, volgens historisch onderzoeker en bijzonder hoogleraar Marjolein t’ Hart, dat je inspraak hebt in het beleid van een land. Dat je ook rekening houdt met elkaar en de meningen van andere mensen. Dat je zoveel mogelijk probeert met elkaar ergens uit te komen.  
 

Mensen denken bij het woord ‘democratie’ aan de vrijheid voor het maken van eigen keuzes en om te stemmen op wie jij wil dat het land bestuurt. Hier in Nederland mogen we zelf kiezen of we wel of niet naar de stembus gaan, maar in Brazilië heb je bijvoorbeeld vanaf je 18e stemplicht.   

 In Nederland hebben we een lange democratische geschiedenis. De eerste beginselen hiervan zijn al terug te vinden vanaf het jaar 1312, maar lang niet overal gaat de democratie zover terug in de tijd. Veel landen hebben decennialang te maken gehad met dictatoriale regiems. Militaire bemoeienis is hier normaal en een handje vol hoge pieten bepaalt alles voor de rest van de bevolking.   

Om deze niet vanzelfsprekende bestuursvorm te vieren, is op 15 september de ‘internationale dag van de democratie’ in het leven geroepen. Maar hoeveel mensen weten dit eigenlijk? We vroegen het aan de mensen op straat in Amsterdam. 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.