Nederlands Film Festival: Veranderingen rondom Gouden tegels

Nederlands Film Festival: Veranderingen rondom Gouden tegels

Foto: Ika Berman, plaatsing Gouden Kalf beeld, Neude Utrecht

UTRECHT- Net als velen branches hebben de kunst en cultuursector het afgelopen jaar zwaar te voortduren gehad.” We zijn ontzettend blij dat het weer kan”, aldus Silvia van de Heiden, algemeen directeur van het Nederlands filmfestival. “De Gouden Kalveren zijn de belangrijkste filmprijzen voor de Nederlandse filmwereld. Het is echt een erkenning als je dit op je cv kunt zetten. Je ziet dat veel filmmakers dit dan ook delen op IMDB en daar terecht trots op zijn.”

Het is alweer de 41e editie van het Nederlands film Festival en dat betekent opnieuw films, films, films en nog een films. Net als vorig jaar kun je dit jaar door heel Nerdeland de voorstellingen die tijdens het NFF in première gaan bijwonen. “Niet iedereen wil het hele land doorreizen om een film in een andere stad te gaan bekijken. Eigenlijk hebben we dit vorig jaar door Corona aangepast maar dat gaan we waarschijnlijk zo houden. Het geeft mensen meer mogelijkheden om het festival toch bij te wonen”, aldus van der Heiden. De film die het festival morgen mag gaan openen is: ‘Mijn vader is een vliegtuig’, van Antoinette Beumer met in de hoofdrollen Elise Schaap, Pierre Bokma, Maarten Heijermans en Stefan Rokebrand.

Elke editie worden er als afsluiting van de NFF tijdens het Gouden Klaveren Gala grote prijzen uitgereikt aan de beste filmmakers, scenarioschrijvers, acteurs en producenten. Namelijk het Gouden Kalf. Dit jaar heeft de organisatie van de NFF naar buiten gebracht dat de prijzen voor beste acteur en actrice gaan veranderen naar twee prijzen voor beste hoofd- en bijrol.  “We willen prestaties niet op basis van man of vrouw beoordelen, maar op vakmanschap”, vertelt van der Heiden in een interview aan de Volkskrant. Ook Manoushka Zeegelaar Breeveld, voorzitter van ACT acteursbelangenvereniging, reageert in een interview met Het Parool. Zij ziet graag een brede representatie van acteurs.

Vanuit de acteerwereld zelf werd er met gemengde gevoelens op gereageerd. Sommige acteurs hebben zelfs hun lidmaatschap bij de Academy teruggetrokken en reageerde furieus. ”Dat is nogal egocentrisch”, stelt Welmoed Jonas Mulder in het Parool. Ze is verbaasd dat deze acteurs zo weinig inlevingsvermogen tonen. Volgens haar moeten acteurs zich eens verplaatsen in een non-binair persoon. “

Ik vind het echt onzin”, zegt Aart de Jong. Hij vervoert al 16 jaar het Grote Gouden Kalf beeld naar het Neude in Utrecht. “Misschien ben ik ouderwets, maar waarom kunnen dingen niet soms gewoon blijven zoals ze zijn.”

Het pronkstuk, namelijk het Grote Gouden Kalf beeld van 3,5 meter hoog en 1500 kilo zwaar, wordt als symbool en boegbeeld van dit festival daarom jaarlijks op het Neude in Utrecht geplaatst. Later in de week verhuist het beeld naar het grasveld voor de stadsschouwburg, waar het gala zal plaatsvinden. De drie nominaties voor de Gouden-Kalf publieksprijs zijn al bekendgemaakt tijdens de uitzending van RTL-Boulevard. De rest van de nominaties worden op maandag 27 september bekendgemaakt.

En zoals Hollywood gouden sterren heeft, heeft Nederland Gouden Tegels. Want de winnaars van het Gouden Kalf in de categorieën beste acteur en beste actrice werden elk jaar geëerd met een Gouden Tegel op de NFF Filmboulevard in de Utrechtse Vinkenburgstraat.  Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met de tegels nu de prijzen van het Gouden Kalf zijn veranderd?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *