Coronatoegangsbewijs al langer in Duitsland

Coronatoegangsbewijs al langer in Duitsland

Tijdens de persconferentie op 14 september maakte demissionair minister-president Mark Rutte de nieuwe maatregelen van Nederland bekend. Een van die maatregelen is het gebruik van een coronatoegangsbewijs boven de 13 jaar in de kunst- en cultuursector, bij sportwedstrijden en in de horeca. In ons buurland Duitsland geldt deze maatregel al sinds 23 augustus. Hoe gaan zij daar mee om?

In Duitsland noemen ze deze nieuwe maatregel de 3G-regel. De 3 G’s staan voor gevaccineerd, getest of genezen. Het coronatoegangsbewijs geeft aan of je aan een van deze G’s voldoet. Zonder bewijs word je niet toegelaten in bijvoorbeeld een restaurant. Testen zijn nu nog gratis maar vanaf 11 oktober komt daar verandering in.

In Nederland geldt het mondkapjes plicht in de horeca al een tijdje niet meer. In Duitsland geldt deze regel wel. “Ik vind het lastig dat mijn gasten een mondkapje moeten dragen bij binnenkomst, Nederlanders vergeten het meestal” vertelt Thiemo Krausch van het restaurant aan de grens; Haus Hünnekes.

Door het coronatoegangsbewijs is het in Nederland niet meer nodig om 1,5 meter afstand te houden. Deze regel vervalt dan ook op 25 september, wanneer de nieuwe maatregelen in gaan. In Duitsland geldt deze basisregel voorlopig nog wel. Thiemo volgt deze regel op de meest gebruikelijke manier op “We hebben de tafels uiteengezet.” Voorlopig wordt er nog niks veranderd aan de maatregelen die nu gelden in Duitsland.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.