Deel van de horecabedrijven geven aan geen coronacheck uit te voeren

Deel van de horecabedrijven geven aan geen coronacheck uit te voeren

Foto: Pixabay

Alle horecabedrijven moeten vanaf 25 september een coronacheck gaan uitvoeren bij de gasten die ze willen ontvangen. Echter hebben meerdere horecabedrijven al aangegeven dat ze zich hier niet aan gaan houden, omdat ze geen gasten willen weigeren. Dat roept bij veel mensen de vragen op: mag dit zomaar en wat zijn de consequenties?

Veel horecaondernemers geven aan dat het uitvoeren van een corona check voor hun voelt al politieagentje spelen en dat ze het niet aankunnen om gasten te weigeren die geen QR-code hebben. Ook vinden ze niet dat zij iets te zeggen hebben over of iemand een vaccin neemt of niet.

Geen strafbaar feit

De horecazaken overtreden wel een wet, namelijk de coronawet die het kabinet in 2020 invoerde. Het is echter geen strafbaar feit wat de horeca doet. Het komt meer in de buurt van de bestuursrechtelijke handhaving, dit betekent dat de handhaving moet optreden als de regels niet worden nageleefd. Voor handhaving zijn er meerdere mogelijkheden voor als een horecazaak zich niet aan de regels houdt. Dit kan zijn van een boete tot een het dichtgooien van een zaak.

Het kabinet voerde de coronawet in zodat de maatregelen wettelijk vastlagen en het niet vielen onder een noodverordening zoals in het begin het geval was in de coronacrisis. Waarom het een wet moest worden en geen noodverordening is omdat die er zijn voor kortdurende situaties en daar valt corona inmiddels niet meer onder.

Handhaving en gemeente

De consequenties van het niet uitvoeren van een coronacheck voor een horecazaak zijn per gemeente verschillend vertelt Robin Middel van het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie (NKC);“Per gemeente worden de problemen opgelost door middel van het inschakelen van handhaving. Het is dus ook aan de gemeentes om te beslissen wat de consequenties zijn.”

Voor het meteen sluiten van hun zaak hoeven horecaondernemers in eerste instantie niet te vrezen. “De handhaving gaan altijd eerst met de ondernemers praten die zich niet aan de regels van het kabinet houden. Dan is er altijd nog overleg in de gemeente. Alleen in het extreemste geval wordt een bedrijf gesloten,” aldus Middel.

Robin Middel vindt het overigens wel wat vroeg om al over consequenties te praten. “Een deel van de horecazaken geven nu wel aan dat ze geen coronacheck gaan uitvoeren, maar we moeten eerst maar eens zien of ze dit nu wel echt doen. Ik wacht eerst dus maar eens zaterdag af en ondertussen zijn wij en gemeentes in gesprek met de horeca om te praten over alle voor- en nadelen van de nieuwe maatregelen.”

Gemeente Tilburg

Sommige gemeentes hebben al aangeven wat zij gaan doen met horecazaken die zich vanaf zaterdag niet aan de coronacheck houden. Zo heeft de gemeente Tilburg vorige week al aangegeven niet actief te controleren of de horeca de regels rondom de corona check naleeft. De gemeente geeft aan alleen te controleren als de situatie echt uit de hand loopt. De reden is dat ze het de gehele coronacrisis al zo doen.

De horecazaken die hebben aangeven zich niet aan de coronacheck de houden gaan dus wel degelijk tegen de wet in, maar er is in dit geval geen sprake van een strafbaar feit. De consequenties hangen af van de gemeente en de handhaving. Zij bepalen in hun eigen gemeente wat deze zijn voor horecaeigenaren. Maar als je Robin Middel en de gemeente Tilburg hoort zullen de horecaondernemers niet snel hoeven te vrezen dat ze een torenhoge boete krijgen of dat hun zaak gesloten wordt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.