Hoe gezond is het om productief te zijn?

Hoe gezond is het om productief te zijn?

Productiviteitsmeter

Op YouTube is het woord ‘productivity’ nu een grote trend. Als je de website opent, komen er veel filmpjes voorbij waarin influencers de hype promoten. Titels van deze filmpjes variëren van ‘een week lang elke dag om vijf uur opstaan’ tot ‘productieve ochtendroutine om zoveel mogelijk uit je dag te halen’. Influencers beloven dat je gegarandeerd een goede dag hebt als je productief bent. Is dat echt zo? Is productiviteit goed voor je?

Student Laetitita Geurts (20) denkt er anders over. Ze heeft anderhalf jaar last gehad van een burn-out, juist door die druk om productief te zijn. “Ik vind de productiviteitshype over het algemeen onzin. Iedereen houdt wel van een productieve periode. Maar het is niet vol te houden om dag in, dag uit alleen maar productief te zijn. Het is bijna verslavend. Als ik zelf een paar productieve dagen achter de rug heb, weet ik bijna niet meer hoe ik moet niksen. Hoe langer ik productief ben, hoe moeilijker het wordt om te ontspannen.”  

Geurts vertelt verder over het ontstaan van haar burn-out: “Mijn studie heeft het me erg moeilijk gemaakt. Ik doe een kunstopleiding, waarbij er geen toetsen zijn waar je voor moet leren en geen deadlines om te halen. Dat vond ik erg moeilijk om mee om te gaan. In je eigen tijd moest je uitvinden wat je wanneer ging doen voor school. Dat bezorgde me veel stress.” 

Bij haar burn-out kwamen een aantal symptomen kijken. “Ik had heel erg last van concentratie- en geheugenverlies. Anderhalf jaar heb ik vier uur per nacht geslapen. Ik was permanent vermoeid en niks waar ik normaal energie van kreeg, hielp me eruit te komen. Vrienden zag ik niet meer, omdat ik oprecht niet de motivatie kon vinden om met andere mensen om te gaan. Ik bracht mijn tijd alleen door. Ik was niet in staat me ertoe te zetten iets voor elkaar te krijgen.” Geurts heeft elke nacht urenlang wakker gelegen met piekergedachtes. Voor haar is de productiviteitshype vooral erg bedrukkend. 

Psycholoog Katja Eenink geeft uitleg over de mentale gevolgen van productief zijn. “Een burn-out ontstaat als je te lang onder stress functioneert en je lichaam niet kan herstellen van de stress. Ik denk dat de druk om productief te zijn, mensen zeker teveel kan worden. Dat is ook het geval in de GGZ. Hier verstaan ze productief zijn onder zeven uur per dag met cliënten bezig zijn. De instantie legt hier de werknemers productiviteit op, die niet haalbaar is. Hierdoor gaan mensen onderuit of willen ze niet meer in de GGZ werken om die reden.”  

Er zit wel een andere kant aan de productiviteitstrend. “Productiviteit is goed voor je wanneer je haalbare doelen aan jezelf stelt en jezelf dus niet overvraagt. Ik denk dat iemand een positief gevoel over zichzelf krijgt wanneer diegene een strak, productief ritme hanteert. Als je dingen gedaan krijgt die je wilde doen. En als deze dingen je dichterbij je doel brengen. Ik denk dat je niet te productief kan zijn als je de definitie hanteert dat je je houdt aan een haalbare planning.” zegt Eenink. 

Volgens Eenink gaat het vooral om een balans vinden voor jezelf. “Ik denk dat het belangrijk is om goed naar jezelf te luisteren en signalen van je lichaam serieus te nemen. Dus wanneer je lichaam of geest aangeeft rust te willen, kan je hier aan toegeven. Ik denk dat je juist in rust veel zaken overdenkt. Dit kan een positieve uitwerking hebben op juist die productiviteit. Je gaat hierdoor andere keuzes maken en doelen bijstellen. Ik denk dat de mens nooit niet productief is.” 

Productief zijn is dus tot in een bepaalde mate goed voor je. Als je haalbare doelen stelt en niet teveel van jezelf vraagt, is er volgens Eenink niets mis mee. Zorg dan wel dat je rust neemt als je lichaam daar behoefte aan heeft. Op die manier ga je niet over je eigen grenzen heen en voorkom je een burn-out. Durf vooral ‘nee’ te zeggen als je voelt dat je teveel hooi op je vork neemt. Dan ben je weer op krachten tegen de tijd dat je weer verder wilt met je productieve planning. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *