Geen eekhoornwang dankzij ananassap? Feit of fabel

Geen eekhoornwang dankzij ananassap? Feit of fabel

UTRECHT- Over 2 weken heb ik een afspraak bij de kaakchirurg, ik moet mijn verstandskies laten trekken. En jeetje, wat kijk ik daar tegenop. Niet kort na de operatie ben ik jarig en ik wil natuurlijk niet met een wang zo dik als die van een eekhoorn op mijn 18e verjaardag zitten. Hierom ben ik al een dikke maand bezig met het nachtelijke naslagwerk op zoek naar dé lifehack tegen een dikke, pijnlijke wang na de operatie. Heb ik die hier gevonden?

Op Tik Tok, het heetste sociale mediaplatform anno 2021 verscheen niet lang geleden een filmpje van Valeria Greenz, een meisje uit Houston Texas die voor haar operatie waarbij ze alle vier (!) haar verstandskiezen liet trekken ananassap dronk. Ze kreeg in totaal 30 miljoen weergaven op de video. De resultaten waren dan ook verbazingwekkend. Ze had geen dikke eekhoornwang of pijn aan haar kaken.

‘Een vriendin van mij had haar verjaardag de dag na mijn operatie.’ Zegt Greenz, “die vriendin van mij heeft allemaal sites naar me doorgestuurd waarop stond hoe ik ervoor kon zorgen dat ik geen dikke wang zou krijgen, eentje daarvan ging over het drinken van ananassap.”

Greenz heeft de dag voor de operatie in totaal twee liter ananassap gedronken: “het was wel echt veel, en aan het einde van de dag had ik ook wel last van flinke buikpijn, het bedrijf waar ik het sap van het gedronken hadden me nog meer opgestuurd maar ik kan voorlopig echt geen ananassap meer zien, nu drinkt iedereen thuis ananassap behalve ik.”

Maar nu komt de echte hamvraag: werkt ananassap écht? Of had Valeria Greenz gewoon veel geluk?

Dr. Jamie Alan, assistent professor in farmalogie en toxicologie bij Michigan State University legt uit dat er in ananas een enzym zit, genaamd bromelaine. “Uit verschillende kleine onderzoeken blijkt dat bromelaine een ontstekingsremmende werking heeft.” Aldus Alan.

Dat klopt, er zijn inderdaad een aantal kleine onderzoeken naar gedaan, voorbeelden hiervan zijn een onderzoek uit Spanje en Duitsland. Bij deze onderzoeken lag de nadruk echter op het effect van bromelaine op de zwelling en pijn van het trekken van de verstandskies ná de operatie. Greenz heeft voor haar operatie ananassap gedronken. Werkt dat dan even goed?

“Ik denk zelf dat het meisje in de video te maken heeft gehad met een combinatie van geluk en van een minimale ontstekingsremmende werking van bromelaine.”  Zegt Alan. ‘”In ananassap zitten ook zuren, zeker als je zo een grote hoeveelheid ananassap drinkt zou het zelfs de ontsteking kunnen bevorderen.”

Alan heeft zo haar twijfels bij ananassap voor de operatie: “ik zou het drinken van ananassap niet aanraden als een ontstekingsremmend middel. Overleg met je specialist welke methoden hij zou aanraden, bijvoorbeeld ibuprofen of het koelen met ijs. Maar als je ananassap lekker vindt en het toch wil proberen, kan je het altijd proberen. Zolang je maar niet vlak voor je operatie nog gaat drinken.”

En? Zouden jullie de TikTok lifehack proberen? Of slaan jullie het over nu je te horen bent gekomen dat het resultaat hoogstwaarschijnlijk minimaal zal zijn? Ikzelf weet het nog niet dus zoek ik nog rustig verder naar meer lifehacks tegen die eekhoornwangen.

Benieuwd naar de video? Neem dan een kijkje op ons TikTok-account!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.