Er moet écht meer inzet komen op online seksisme 

Er moet écht meer inzet komen op online seksisme 

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in 2020 jongere vrouwen en biseksuele vrouwen het vaakst te maken hebben met seksuele intimidatie. In een jaar tijd zijn er maar liefst 750 duizend slachtoffers van seksuele intimidatie online gemeld. Er komen ook steeds meer vrouwen hiermee naar voren. Seksistische berichten online zijn ook zeker geen uitzondering hiervan.

De quote van Joline Verloove klonk luid en duidelijk: “Er moet meer inzet komen op online seksisme.” Maar is er echt nog meer inzet nodig? Wordt er niet al genoeg gedaan door iedereen om dit maatschappelijke probleem op te lossen? Of is het nog zo dusdanig erg dat er inderdaad meer inzet moet komen?

Veel bekende mensen hebben zich hier ook over uitgesproken, neem politieke leider Sylvana Simons bijvoorbeeld: “Je wil niet zeggen: ‘Kijk hoe zielig ik ben, ik word toch niet serieus genomen’. Omdat je als vrouw automatisch een val in wandelt: Als je echt een sterke vrouw bent, dan trek je je toch nergens iets van aan?” Zegt de BIJ1 lijsttrekker in De Groene Amsterdammer die elke dag wel te maken heeft met online seksisme.

Het is niks nieuws dat fysieke seksisme allang heerst, maar online seksisme begint steeds vaker en meer voor te komen. Ilana Huizing is een van de vele slachtoffers van online seksisme op het werk: “Ik heb een keer op Twitter gezet dat ik gepromoveerd ben op werk en naast vele leuke reacties en felicitaties zaten er in mijn comments ook een paar negatieve tussen. De comments die me het meest zijn bijgebleven en met het meest raakten waren toch wel ‘vast door je baas geholpen he’ en ‘weer zo’n vrouw die denkt dat ze heel wat is’. Het is vreselijk hoe ik benadeeld word alleen maar omdat ik een vrouw ben. Als ik een man zou zijn weet ik zeker dat ze me allemaal hadden gefeliciteerd en me een ‘baas’ hadden gevonden natuurlijk.”

Vrouwen gaven bijna twee keer zo vaak als mannen aan dat zij ooit seksueel geïntimideerd zijn. Vooral jonge vrouwen, tussen de 16 en de 24 jaar zijn het vaakst de dupe hiervan. Ook bi-vrouwen zijn vaker slachtoffer, maar een echte reden hiervoor is er niet omdat er nog geen duidelijk onderzoek naar gedaan is.  

Olaf Stomp, communicatieadviseur van het landelijke kennisinstituut die sociale vraagstukken aanpakt: ‘Movisie’, vertelt over de reden dat online seksisme zo hoog en steeds vaker voorkomt: “Het blijkt ook uit onderzoek dat het te maken heeft met de anonimiteit en de beschikbaarheid van platforms, dus mensen kunnen het sneller doen zonder dat ze te maken hebben met bepaalde consequenties ervan. Dat maakt het ook anders dan in het fysieke en sociale verkeer.”

Wat nodig blijk te zijn om online seksisme volgens Movisie aan te pakken is met een zachte confrontatie. Denk bijvoorbeeld Daan het stellen van vragen die zelfreflectie van iemand vergen, dus vooral niet gelijk in de aanval gaan want dan wordt het alleen maar erger en wordt er niks opgelost. Ook is inleven in iemand anders goed, niet alleen om online seksisme te verminderen, maar ook online discriminatie in het algemeen. Zo kan iedereen zijn gevoelens en ervaringen delen met elkaar. En voor de slachtoffers is het handig om er met iemand over te praten, denk bijvoorbeeld aan een vriend of vriendin of in een heftiger geval met een psycholoog of hulpverlener. Het is natuurlijk best heftig als zoiets overkomt dus is een vertrouwenspersoon altijd de beste optie hiervoor.

Dus ja, er moet echt meer inzet komen op online seksisme. Het probleem is zo dusdanig groot dat er inderdaad meer inzet moet komen. Er komen vandaag de dag nog te veel meldingen binnen van meisjes en vrouwen die online seksisme hebben ervaart en dit moet stoppen met de hulp van iedereen. Het allerbelangrijkste om te doen als dit je overkomt, is om het te melden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.