Worden Yohan en Marcel de innovatiefste studenten van Nederland?

Worden Yohan en Marcel de innovatiefste studenten van Nederland?

UTRECHT- Wist je dat, in de laatste dertig jaar ongeveer de helft van de koraalriffen wereldwijd verdwenen zijn? Dat komt allemaal door klimaatverandering, overbevissing en vervuiling. Een groot probleem natuurlijk, want met het verdwijnen van koraalriffen verdwijnt ook een groot deel van het oceaanleven. Is hier een oplossing voor?

Ja! Studenten Yohan en Marcel aan de TUDelft zijn een bedrijf gestart om de koraalriffen te herstellen. Het heet ReefSupport, ze maken software om zo de gezondheid van koraalriffen te monitoren en te voorspellen.

“Koraalriffen zijn dan slechts een procent van onze oceaanvloer maar het levert wel een huis voor 25 procent van de biodiversiteit in de oceaan.” Zegt Yohan. “Ook voor mensen zijn koraalriffen heel belangrijk, denk hierbij aan toerisme of kustbescherming.”

Vanwege strenge voorschriften van maritieme jurisdicties kan het uitvoeren en monitoren van koraalriffen soms maanden in beslag nemen. Wanneer een zeebioloog een dag gaat duiken kan het wel een week duren om alle onderwaterbeelden gesorteerd, geteld en gemeten te hebben.

Via de software die ReefSupport brengt worden de foto’s die de gebruiker upload nadat ze hebben gedoken bij het koraal doormiddel van kunstmatige intelligentie geanalyseerd. Zo wordt het proces wat voorheen een week kon duren, teruggebracht worden naar een proces van enkele minuten.

De mensen die de software van ReefSupport gebruiken zijn voornamelijk ngo’s, marine biologen en maritieme centra. Maar dankzij de software van ReefSupport kunnen alle gebruikers hun foto’s in een database zetten, wanneer iedereen dit doet zal dat bijdragen aan de bewaking van het rifbehoud.

Klinkt super innovatief, toch? ReefSupport staat donderdagavond namelijk in de finale van de innovatiefste student van Nederland, wat wordt georganiseerd door festival Innovate, magazine Quote, die zich veel bezighouden met het (Nederlandse) bedrijfsleven en wetenschappelijk tijdschrift, Quest. “De kriebels beginnen wel al een beetje te komen.” Zegt Yohan. Het bedrijf is nog maar een jaar oud en heeft dus eigenlijk alleen maar online hun pitches gedaan. Donderdag staan ze in de Euseubiuskerk in Arnhem, dat is dus wel net even anders.

De concurrentie is groot en divers, er doen in totaal negen finalisten mee met ieder totaal verschillende ideeën en ondernemingen. Zo heeft een duo van de HAN Arnhem & Nijmegen de Bondi bedacht, een bedrijf dat e-bikes en e-steps biedt in Nederlandse steden. Een andere student die studeert aan de Hanze Hogeschool focust zich op het maken exoskeletten.

“De aanloop naar de wedstrijd donderdag was tot nu toe echt heel nice, je kreeg ook echt de kans om elkaar en elkaars ideeën beter te leren kennen.” Zegt Yohan. “we zijn met alle finalisten op een bootcamp geweest, we volgde een weekje allemaal workshops en kregen coaching om ons bedrijf nog verder te verbeteren.” Zo kregen ze uitleg over hoe je goed kan pitchen of funding op kan halen voor je idee.

De jury van donderdag zal bestaan uit Richard Burger, hij heeft de Swapfiets in het leven geroepen, Marjan Minnesma, directeur van de Nederlandse actiegroep Urgenda, om Nederland snel duurzaam te maken, Paul van Riessen, hoofdredacteur van de Qoute en Philip Fontani, hoofdredacteur van de Quest.

De winnaar van de innovatiefste student van Nederland wint een geldbedrag van 5000 euro om hun onderneming verder te laten groeien en een volledig verzorgde reis naar Silicon Valley in California, waar ‘s werelds grootste techbedrijven zoals Apple, Google en Intel gevestigd zijn.

Mark Spijker, directeur van het Innovate Festival zegt dat het belangrijk is dat studenten inzien dat zij de volgende generatie zijn: “als we zo doorgaan is de aarde over zeventig jaar niet meer bewoonbaar.” Zegt Spijker. Ook ziet Innovate een voorbeeld in een de Nederlandse student Boyan Slat, die aan de TUDelft studeerde “neem bijvoorbeeld Boyan Slat, die met zijn achttien aar oud het idee had om de oceaan op te ruimen met zijn onderneming: The Ocean Cleanup. Hij haalde 30 miljoen binnen via crowdfunding en kon van zijn innovatieve idee werkelijkheid maken.”

Innovate hoopt dat er doormiddel van een ‘wedstrijd’ meer studenten zoals Boyan opstaan en op die manier bijdragen aan een duurzame, gezonde en bewoonbare wereld.

Donderdagochtend is Yohan Runhaar, mede-oprichter van ReefSupport bij ons te gast in de uitzending om wat te vertellen over zijn bedrijf en hoe ervoor staat met de zenuwen voor de grote uitreiking van die avond. Luisteren kan via onze site.

Wil je donderdagavond kijken naar de uitreiking van de innovatiefste student van Nederland? Dat kan ook! Check daarvoor deze link: https://www.youtube.com/watch?v=RneZT1OucSc

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *