Amerika dreigt opnieuw in lockdown te gaan door schuldplafond

Amerika dreigt opnieuw in lockdown te gaan door schuldplafond

Al jarenlang heerst er in de Verenigde Staten een enorme staatschuld die alleen maar groter en groter wordt, dat meldt NU.nl. Dat komt door het zogeheten schuldplafond. Dat is het toegestane maximale bedrag dat de regering van Amerika mag uitgeven aan overheidszaken. Wanneer het schuldplafond bereikt is in de Verenigde Staten en De Democratische en de Republikeinse, voor het bereiken, niet tot een overeenkomst zijn gekomen moet Amerika in lockdown.

Dit gebeurde in 2018 bijvoorbeeld. De shutdown, hoe Amerikanen dat noemen, duurde toen 35 dagen. Er kwamen toen zo’n 800.000 ambtenaren noodgedwongen zonder salaris thuis te zitten. Dit kwam door meerdere onenigheden, waaronder immigratie. Zo wilde de huidige president, Donald Trump, het loterijsysteem afschaffen waardoor immigranten een visum kunnen winnen. De Democraten wilden juist dat 800.000 jonge immigranten in het land mochten blijven. Ook wilde hij nog steeds de muur tussen de Verenigde Staten en Mexico maken, maar daar was enorm veel geld voor nodig, dat schreef MetroNieuws destijds. Daar waren de Democraten het niet mee eens.

Het schuldplafond bestaat al heel lang in de Verenigde Staten. In het jaar 1917 is er een wettelijk maximum oor de staatschuld vastgesteld. Wanneer de regering dan dat maximum bereikt heeft, kan het verhoogd worden. Dit kan alleen met toestemming van het Congres. Sinds deze invoering is dat al negentig keer gebeurd.

Vanaf 1917 tot 1940 was dat schuldplafond zo laag, dat het eigenlijk niks uitmaakte voor de hoogte van de staatschuld. Maar vanaf 1940 is het plafond steeds met grote bedragen veranderd. Zo steeg het in 1945 van 49 naar 300 miljard dollar.

Meestal worden de Democraten en Republikeinen het snel eens over het verhogen van het plafond. Maar het kan ook gebeuren dat de beide partijen er samen niet uitkomen voor de deadline. Dan moet Amerika in zogeheten ‘shutdown’. Dat wil zeggen dat diverse overheidsinstanties, zoals natuurparken en musea, per direct moeten sluiten. Daardoor komen ambtenaren thuis te zitten zonder salaris.

Nu staan de Democraten er alleen voor. De partijleider van de Republikeinen, Mitch McConnell, gooit namelijk roet in het eten, vertelt Amerikadeskundige en politicoloog Raymond Mens. Hij geeft samen met zijn partij geen steun aan de Democraten om in te stemmen met een verhoging van het schuldplafond. Zij vinden dat de Democraten het zelf moeten regelen, omdat zij veel geld uit willen geven aan sociale voorzieningen zoals klimaat, onderwijs en infrastructuur.

En de Democraten kunnen zelf dan ook zorgen voor een verhoging. Ze hebben namelijk een meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden, de Amerikaanse Eerste en Tweede Kamer. Die meerderheid is alleen wel minimaal en het kan ook nog zo zijn dat niet alle democraten instemmen met een verhoging. Los van dat feit is het voor de Democraten natuurlijk fijn als er politiek draagvlak voor de verhoging is.

Mens verwacht dat er geen shutdown zal komen en dat de Democraten het plafond zelf gaan verhogen. “Of ze het willen doen, dat denk ik niet. Maar ik denk wel dat ze het gaan doen. Anders ga je veel meer gezeur krijgen, namelijk dat je dan ook verantwoordelijk bent voor het niet kunnen runnen van de overheid.”

Momenteel staat de staatschuld van Amerika op 28,4 biljoen dollar. Het probleem voor de Amerikaanse regering is nu dat zij met hun uitgaven steeds dichter bij het maximale bedrag in de buurt komen. Dat maximum bedraagt op dit moment 28,5 biljoen dollar ofwel bijna 24,1 biljoen euro. Voordat Amerika dat punt bereikt, moet er dus een overeenkomst komen tussen de twee partijen in het Huis, of moeten de Democraten beslissen het alleen te doen, maar met minder politiek draagvlak.

In de nacht van 30 september moet er een akkoord gesloten zijn, anders moet de Amerikaanse overheid op slot.

Mocht het zo zijn dat de Amerikaanse overheid voor de deadline niet tot een overeenkomst is gekomen heeft dit waarschijnlijk niet heel veel invloed op de wereldeconomie, stelt Mens. “Als de shutdown heel lang duurt zou het in theorie wel kunnen. We hebben in het verleden al vaker van dit soort shutdowns gezien. Maar ik denk dat de schade voor zowel de Amerikaanse als de wereldeconomie beperkt blijft.”

Kortom: de Democraten zullen naar alle waarschijnlijkheid zonder hulp van de Republikeinen het schuldplafond verhogen. Zij vinden namelijk dat er geen goede aanleiding is om het plafond te verhogen. Mocht het tóch zo zijn dat het wel tot een shutdown komt, dus dat de Democraten alleen een verhoging willen met hulp van de andere partij, dan daalt het consumentenvertrouwen in de overheid van de Verenigde Staten enorm, aldus Raymond Mens.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.